Ga naar de inhoud

Hanne Desmet dolblij met brons: "En dan moet mijn favoriete race nog komen"

Hanne Desmet krijgt pas morgen haar bronzen medaille in handen.

Hanne Desmet heeft sportgeschiedenis geschreven met haar bronzen medaille op de Winterspelen, al drong dat nog niet helemaal door bij de shorttrackster. "Ik besef nog niet dat het historisch was, ik had gewoon een goede dag", lachte ze.

Hanne Desmet moest zelf even zoeken naar woorden na haar bronzen rit. "Mijn gevoel? Dat is een heel moeilijke vraag", lachte ze. "Superleuk hé."

 

"Het ging echt heel goed vandaag en ik ben heel blij met hoe de wedstrijden zijn gegaan. Mijn niveau was heel goed, dus ik ben heel tevreden."

 

In de finale deed Desmet twee verwoede pogingen om op te schuiven. "Ik wou naar voor", vertelt ze. "Ik dacht dat er een mogelijkheid was en ik heb er heel veel energie in gestoken, maar ik raakte opnieuw helemaal achteraan."

 

"Het was tactisch dus niet de slimste zet, dus ik moest kijken of er op het einde nog iets mogelijk was. En dan vielen er plots twee tegenstanders. Op het moment dat ik over de streep kwam, dacht ik eigenlijk helemaal niets."

 

"Ik besef nog niet dat het historisch is. Ik heb gewoon een goede dag gehad."

Desmet: "Mijn favoriete race moet nog komen"

Hanne Desmet moest zelfs hard werken om in de finale te raken. "De kwartfinale was al een hele moeilijke rit", blikte ze terug op haar dag. "Ik moest tegen twee hele sterke meisjes. De Canadese Courtney Sarault had zeker ook verwacht om in de finale te staan. Daar moest ik dus al vol aan de bak."

 

In de halve finale leek er dan weer een Nederlands-Belgisch plannetje te zijn. "Niet echt een plannetje, maar Suzanne Schulting wist wel wat ik ging doen. Ze reageert toch net iets anders op mij dan op iemand anders."

 

Haar trainingsmaatje veroverde in de finale uiteindelijk goud. "Dat is fantastisch, hé. Als je elke dag zo hard werkt samen, dan gun je dat elkaar. Het is heel erg mooi dat ze het hier kan waarmaken. Ik ben heel blij dat we als team zo sterk zijn."

 

"Ik vind het superleuk dat ik dit jaar weer kan meeracen. Ik heb een moeilijke aanloop gehad (met een hersenschudding na een val, red). Maar nu kan ik gewoon meedoen met de allerbesten en dat is gewoon leuk."

Ik kan nu vol gaan voor de 1.500 meter en dan zien we wel waar ik terechtkom.

Hanne Desmet

Haar broer merkte het al op voor de halve finales: Hanne staat met veel vertrouwen op het ijs. "Ik voel me inderdaad heel goed", beaamt ze. "Ik merk dat ik gemakkelijk snelheid maak en dat geeft vertrouwen."

 

Dat was al zichtbaar op de 500m. In het sprintnummer haalde ze onverwacht de finale. "Ik moet nog wat werken aan mijn sprint, maar dat gaf wel al vertrouwen dat de snelheid erin zat."

 

En de Winterspelen zijn nog niet afgelopen voor Hanne Desmet, want de 1.500m staat nog op het programma. "Mijn favoriete race moet nog komen. Daar kan ik nu vol voor gaan en zien waar ik terechtkom. Maar nu eerst vieren met het team."

programma van Hanne Desmet
zaterdag 5 februari reeksen 500 meter 3e (naar KF) verslag
maandag 7 februari kwartfinales 500 meter 2e (naar HF) verslag
maandag 7 februari halve finales 500 meter opgevist (naar HF) verslag
maandag 7 februari A-finale 500 meter 5e verslag
woensdag 9 februari reeksen 1.000 meter 2e (naar KF) verslag
vrijdag 11 februari kwartfinales 1.000 meter  2e (naar HF) verslag
vrijdag 11 februari halve finales 1.000 meter 2e (naar F) verslag
vrijdag 11 februari A-finale 1.000 meter 3e BRONS verslag
woensdag 16 februari kwartfinales 1.500 meter 2e (naar HF) verslag
woensdag 16 februari halve finales 1.500 meter 2e (naar F) verslag
woensdag 16 februari finale 1.500 meter 4e  verslag