Emotionele Shaun White neemt afscheid van zijn snowboard: "Trots op mijn nalatenschap"

Shaun White kon zijn tranen na afloop niet bedwingen.

Shaun White zet op zijn 35e en met een 4e plaats op zijn 5e Olympische Spelen een punt achter zijn carrière. De Amerikaan is een levende legende in zijn sport. Na zijn laatste run liet hij zijn emoties de vrije loop. "Ik ben niet triest. Het is verdomd moeilijk om afscheid te nemen, maar ik ben trots dat ik zoveel mensen heb kunnen inspireren." 

Shaun White is de koning van de halfpipe met gouden medailles in 2006, 2010 en 2018. Hij won ook 13 keer goud op de X-games op zijn snowboard. 

 

Vooraf had hij aangekondigd dat de Spelen in Peking zijn laatste wedstrijd zouden worden. Hij kreeg na zijn laatste run - die eindigde op een val - een staande ovatie en moest nadien tientallen journalisten te woord staan.

 

De 35-jarige White was zichtbaar geëmotioneerd en liet bij momenten zijn tranen de vrije loop. Dankbaar is het woord dat hij het vaakst gebruikte.

 

"Ik huil wel, maar ik ben niet droevig vandaag", vertelde White. "Ik heb zo'n fantastische carrière gehad en ik ben trots op wat ik achterlaat. Het is verdomd lastig om afscheid te nemen, maar ik ben blij dat ik veel  mensen heb kunnen inspireren."

 

White werd 4e in de olympische finale. Zijn concurrenten van vandaag noemden hem allemaal een held en een legende. "Iedereen was zo vriendelijk vandaag. Mijn concurrenten zeiden me dat het niveau van onze sport niet zo hoog was geweest zonder mij."

Bedankt iedereen. Bedankt snowboarden.

Shaun White

"Natuurlijk had ik graag een medaille gewonnen. Ik blijf een winnaar. Maar ik ben trots op alles wat ik bereikt heb. Bedankt iedereen. Bedankt snowboarden."

 

Wat nu voor White? Hij wil vooral de toekomstige generaties blijven inspireren. "Ik werd op mijn 7e al gesponsord. Ik kreeg toen mijn eerste board. Dus misschien kan ik die persoon nu wel zijn voor iemand anders."

 

"Ik wil de volgende generatie helpen. Ik wil zorgen dat ze leren uit mijn ervaringen en mijn fouten."

 

Coachen dan? "Ik sluit niets uit. Als iemand het me vraagt en die persoon is goed genoeg, dan zou ik dat heel graag doen."

Het wordt Shaun White allemaal eventjes te veel in de interviewzone

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

Felicitaties voor de carrière van Shaun White