Controversiële topsprinter Justin Gatlin stopt op 40e verjaardag: "On your mark, get set... Gone!"

Gatlin was goed voor olympisch goud, zilver en brons op de 100m, maar werd ook 2 keer geschorst wegens doping.

De Amerikaanse spurtbom Justin Gatlin heeft op zijn 40e verjaardag afscheid genomen van de sport. Gatlin, de olympische 100m-kampioen van Athene 2004, schreef op Instagram een soort ode aan de atletiekbaan. "Gedurende alle ups en downs, overwinningen en nederlagen, heb ik van je gehouden. De fakkel is doorgegeven, maar de liefde verdwijnt nooit", aldus Gatlin, die tijdens zijn carrière ook een lange dopingschorsing moest uitzitten.

Gatlin veroverde in 2004 de olympische titel op het koningsnummer in 9"85 en nam daarnaast zilver (4x100 meter) en brons (200 meter) mee uit Athene. Gatlin pakte een jaar later de wereldtitels op de 100 en 200 meter.

De sprinter werd in zijn lange carrière 2 keer geschorst vanwege doping. Zo stond Gatlin tussen 2006 en 2010 aan de kant, nadat hij positief was bevonden op testosteron.

De Amerikaan hervond na zijn lange schorsing de aansluiting met de wereldtop. Gatlin pakte op de Spelen van Londen 2012 en Rio 2016 respectievelijk brons en zilver op de 100 meter. Hij scherpte zijn persoonlijk record op die afstand aan tot 9"74 seconden.

Op het WK van 2017 in Londen versloeg Gatlin de afzwaaiende olympische kampioen Usain Bolt op de 100 meter. Hij werd vanwege zijn dopingverleden uitgefloten door de 60.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion.

Gatlin wist zich vorig jaar niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio en besloot op zijn 40e verjaardag te stoppen. "On your mark, get set….Gone!", sloot hij zijn uitgebreide betoog op Instagram af, uitgerekend op 10 februari, de dag dat hij 40 werd.

Lees de uitgebreide afscheidsrede van Gatlin op Instagram: