Ga naar de inhoud

Afscheid van snowboardicoon (en schaatssensatie?): dit waren de verhalen van de dag

 vr 11 februari 2022 16:36
Dit waren de hoogtepunten van de 7e dag.

En op de zevende dag ... zwaaide snowboardicoon Shaun White de profsport uit. In zijn zog leek ook schaatswonder Nils van der Poel een punt te zetten achter zijn carrière en veroverde Hanne Desmet brons voor België.  Dit moet u onthouden van alle actie in Peking op vrijdag 11 februari.

1. Shaun White neemt afscheid van zijn snowboard

Shaun White, de koning van de halfpipe met gouden medailles in 2006, 2010 en 2018 en 13 zeges op de X-games heeft op zijn 35e een punt achter zijn indrukwekkende carrière gezet.

 

De levende legende in de snowboardwereld zwaaide af met een 4e plaats op zijn 5e Olympische Winterspelen. Hij kreeg na zijn laatste run - die eindigde op een val - een staande ovatie. 

 

"Ik huil wel, maar ik ben niet droevig vandaag", vertelde White. "Ik heb zo'n fantastische carrière gehad en ik ben trots op wat ik achterlaat."

Lees ook:

Een emotioneel afscheid van Shaun White

De laatste kunststukjes van Shaun White

2. Nils van der Poel verbaast met wereldrecord (en afscheid?)

Nils van der Poel heeft op de 10.000m nog maar eens duidelijk gemaakt wie heerst op het langebaanschaatsen. De Zweed blies de tegenstand weg met een verbluffend wereldrecord op de 10 kilometer. Bart Swings werd 10e.

 

Maar de grootste verrassing kwam misschien wel na de race. Het 25-jarige buitenbeentje liet bij de NOS uitschijnen dat hij afzwaait met de olympische titels op de 5 en 10 km. 

 

"Het is mijn intentie om nu te stoppen. Het was een geweldig avontuur", verraste Van der Poel zoals wel vaker vriend en vijand.

Lees ook:

Het wereldrecord van Nils van der Poel

3. Hanne Desmet bezorgt België brons

De grootste verrassing uit Belgische hoek kwam dan weer van shorttrackster Hanne Desmet. Op de 1.000m schaatste ze naar de bronzen medaille, waarmee ze de eerste Belgische vrouw is die een individuele medaille verovert op de Winterspelen.

 

Een historische prestatie, die ze zelf maar moeilijk kon vatten. "Ik had gewoon een goede dag", lachte ze. "Ik besef nog niet dat het historisch is."

 

En het beste van al: "Mijn favoriete nummer moet nog komen", besloot ze. Dat belooft.

Lees ook:

Geniet nog eens van de bronzen rit van Desmet

Lees ook: