Wit-Russische langlauftiener vlucht naar Polen na ban wegens politieke oppositie

Dochter Darja Dolidovitsj en vader Sergej Dolidovitsj, een opposant van president Loekasjenko.

Op een mondiaal event als de Olympische Winterspelen - met de blik van de hele wereld erop gericht - ontkom je niet aan politiek. Zo vluchtte de 17-jarige Wit-Russische langlaufster Darja Dolidovitsj naar Polen. Haar nationale federatie had haar in december verbannen van elke competitie vanwege de politieke denkbeelden van haar familie, tegen president Aleksandr Loekasjenko.

Het was vader Sergej Dolidovitsj die deze week samen met zijn dochter het nieuws wereldkundig maakte in een videocall met persagentschap Reuters. Hij nam deel aan 7 Olympische Spelen én is momenteel de coach van Darja, een van 's lands grootste talenten.

De twee zijn ervan overtuigd dat de nationale langlauffederatie de FIS-code van Dolidovitsj junior - haar startbewijs voor wedstrijden - in december deactiveerde, omdat Dolidovitsj senior deelnam aan de straatprotesten tegen de herverkiezing van Loekasjenko in 2020.

Volgens de opposanten was de stemming frauduleus, de president wuift weg dat hij zijn herverkiezing beïnvloedde.

"Darja's recht om te mogen deelnemen aan competities is haar afgepakt", klaagde de vader aan. "Ik zie geen mogelijkheid om haar carrière in Wit-Rusland voort te zetten."

"We kunnen beschuldigd worden van het organiseren van een demonstratie en het roepen van slogans en daarvoor naar de gevangenis moeten."

"Drie maanden geleden had ik niet gedacht - zelfs niet in een nachtmerrie -  dat dit mogelijk was en dat we mijn land moesten verlaten."

Geen unicum

De verhuizing van de Dolidovitsjen tijdens de Winterspelen is nieuws, omdat de Wit-Russische ploeg niet aan zijn proefstuk toe is. Bij de Zomerspelen in Tokio vorig jaar vluchtte sprintster Krystsina Tsimanoeskaja ook al naar de Poolse ambassade en zo voort naar Polen.

Tsimanoeskaja werd door Wit-Rusland tijdens de Spelen uit het team gezet, omdat ze kritiek had geuit op de gang van zaken op het sportsysteem in haar land, wat afstraalde op het Loekasjenko-regime. Ze werd gedeporteerd, maar kon vluchten.

Heel wat Wit-Russische topatleten zijn al opgesloten of uitgesloten van de nationale teams door hun steun voor de oppositieprotesten. Dat zorgt voor internationale veroordeling.

Ondertussen is de zaak van Dolidovitjs tot bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gekomen. De organisator van de Spelen zegt dat het aan de Internationale Skifederatie (FIS) is om de zaak te behandelen.

De FIS zegt dat het nog geen info heeft gekregen op een vraag naar meer uitleg van de Wit-Russische Skibond. Die gaf geen reden op om de FIS-code van Dolidovitsj te schrappen.

Darja Dolidovitsj vindt het spijtig dat ze haar school niet kan afmaken in eigen land. "Ik had nog een paar maanden te gaan." Maar haar olympische droom wil ze ook buiten haar vaderland waarmaken.

Darja Dolidovitsj.