Is er een Nederlandse ijslobby of niet? "Borstklopperij, Nederland mag zich nederiger gedragen"

Swings in zijn race tegen Van der Poel.

Plots stond de kleine schaatswereld gisteren op zijn kop. Olympisch kampioen Nils van der Poel beschuldigde de Nederlanders van corruptie. Ze zouden lobbyen bij de ijsmeester voor harder en sneller ijs. "Een misverstand, maar Nederland kan zich best wat nederiger gedragen", vindt Erben Wennemars.

"Corrupt. Een schandaal. Dat zijn grote woorden van Van der Poel", vertelt ex-schaatser Wennemars. "Volgens mij berust alles op een ongelukkige quote in een artikel."

 

"De Nederlanders meten inderdaad heel veel. Ze hebben hier speciaal een wetenschapper bij die bijvoorbeeld de temperatuur van het ijs meet. Zo weet hij precies wat er gaande is. Maar dat woord "lobbyen" dat twee keer in dat artikel stond, dat is gewoon borstklopperij. Maar goed, het staat er wel en dat heeft Van der Poel gezien."

Nederland is een groot schaatsland, maar we moeten ons realiseren hoe anderen naar ons kijken. Er is afgunst. Nederland zou zich soms wat nederiger mogen gedragen.

"Misschien heeft hij ook wel een beetje een punt. De ijsmeester hier heeft nu gezegd dat hij niet meer gediend is van ongevraagd advies van de Nederlanders. Want het gevoel waar Van der Poel het over heeft, leeft wel bij andere landen."


"Nederland is een groot schaatsland, maar we moeten ons realiseren hoe anderen naar ons kijken. Er is afgunst. Nederland zou zich soms wat nederiger mogen gedragen."


"Kijk, ik ken de ijsmeester hier en die zou zich nooit laten beïnvloeden. Ik heb hem nu ook nog gesproken en hij is niet onder de indruk. Het artikel is ongelukkig dus we moeten Van der Poel gewoon eens uitleggen dat het niet zo bedoeld was."


De reactie bij het Nederlandse team? "Zij willen gewoon schaatsen morgen en er niet over praten."

Belgische teamleider: "Hebben alle vertrouwen in de ISU en de ijsmeester"

Jeroen Straathof is in Peking de teamleider van alle Belgische schaatsers. Wat vindt hij van het verhaal? "Het is hier nu wel een onderwerp van gesprek", vertelt de Nederlander in dienst van het Belgische team.

 

"Maar ik denk dat het een samenloop van omstandigheden is geweest. Wij gaan ervan uit dat de Internationale Schaatsunie en de ijsmeester zich hier niet laten beïnvloeden. We hebben ook geen reden om daaraan te twijfelen."

 

"Er wordt inderdaad steeds meer gemeten, zeker door Nederland. En wat er dan met die gegevens gebeurt... Maar ik denk dat het lobbywerk geen invloed heeft op deze Spelen.  We vrezen geen negatieve gevolgen voor onze schaatsers."

 

Hoe reageert Bart Swings op het verhaal? "Niet eigenlijk. Die is bezig met zijn eigen race. Maar goed ook."