BOIC-voorzitter Jean-Michel Saive ontdekt de Winterspelen: "Geniet van de nieuwe sporten"

Jean-Michel Saive beleeft zijn eerste Winterspelen. Hij is erbij in Peking als kersvers voorzitter van het BOIC. De ex-tafeltennisser ging als atleet 7 keer naar de Zomerspelen, maar dit is net iets anders. "Ik probeer de Belgische atleten zo veel mogelijk aan het werk te zien. Ik probeer de disciplines ook beter te begrijpen."

Jean-Michel Saive werd in september tot BOIC-voorzitter verkozen en maakt nu zijn eerste olympiade in die rol mee. "Ik kijk hier met grote ogen rond", vertelt hij na de eerste week. "De Zomerspelen ken ik wel, maar dit is toch anders."

 

Saive was in zijn beste periode als atleet ook populair in China. Wordt hij nog herkend? "Met de mondmaskers is het wel moeilijk, maar sommige mensen kennen me nog. Dat is een grote eer. Maar ik ben hier nu voor de Winterspelen en niet voor het tafeltennis."

 

Hoe zien zijn dagen er dan uit? "Ik verblijf in een hotel, niet in het dorp. En ik heb elke dag contact met de delegatieleider Olav Spahl. Ik ga ook naar zoveel mogelijk competities kijken. Ik was als atleet altijd blij als de BOIC-voorzitter kwam kijken naar mijn competitie, dat was een eer."

 

"Ik geniet wel van het zien van die nieuwe sporten. Ik probeer alle disciplines te begrijpen."

 

"Op de Winterspelen is het ook iets makkelijker om alle atleten te volgen. Ik probeer dicht bij de atleten te staan, maar niet te dicht. Ik ken ze ook nog niet persoonlijk."

De Belgische delegatie.

"19 atleten is niet slecht voor een land zonder bergen en sneeuw"

De Spelen begonnen voor België met een relletje rond de situatie van Kim Meylemans. "Ik zat toen eigenlijk nog op het vliegtuig dus ik heb niet veel kunnen betekenen voor haar. Gelukkig de rest van de omkadering wel. Dat was heel moeilijk, maar ik ben blij dat ze nu weer vrij is."

 

En in het kunstschaatsen druppelen er nu berichten binnen over dopinggebruik bij een van de tegenstanders van Loena Hendrickx. "We zullen wel zien. Momenteel is de beslissing nog niet bekend. Het is een van haar tegenstanders, maar Loena moet zich focussen op haar eigen prestaties."

 

De grootste medaillekandidaat voor ons land is Bart Swings. "Het is niet evident voor hem om de druk af te houden, maar hij heeft nu wel andere competities om zich op te focussen."

 

"We hebben ook al twee diploma's. Eentje van Swings en dan een voor Hanne Desmet. Dat is goed. Het is nog veel te vroeg om een evaluatie te maken natuurlijk, maar ik vind het niet slecht dat we hier met 19 atleten staan. En dat voor een land zonder bergen en sneeuw."

 

"Uiteraard kan het nog beter. Volgende maand is er een strategische Raad van Bestuur om te praten over de toekomst. We kunnen onder andere werken aan betere omstandigheden voor de atleten. Al is dat zeker voor wintersporters niet evident in ons land."