"Veelbelovende" rekruteringscampagne KBVB leverde al 375 kandidaat-scheidsrechters op

Eindigt er een van de rekruten - net zoals topref Lawrence Visser - in de Champions League?

Is er een nieuwe Frank De Bleeckere in de maak? De grootschalige rekruteringscampagne ikwordscheidsrechter.be van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) werpt zijn vruchten af. Tussen midden september en eind december hebben al 375 kandidaat-scheidsrechters een opleiding tot scheidsrechter opgestart.

Door de nieuwe campagne ikwordscheidsrechter.be heeft de KBVB al meer dan de helft van de beoogde 700 nieuwe refs gevonden, zo liet de KBVB vandaag weten. Een vijfde van de kandidaten fluit vandaag al hun eerste wedstrijden. 

 

Iedereen is welkom. Enkele cijfers: 

 

De jongste deelnemers zijn 15 jaar oud, de oudste halverwege de 60. Het merendeel van de scheidsrechters in spe zijn wel tussen de 15 en 20 jaar oud. En ruim 6 procent onder hen is vrouw.

 

Twee procent van de jongere kandidaten volgt het regionale talentenprogramma. Daarna worden deze talenten in de hogere amateurreeksen heel actief verder opgeleid door de KBVB om hen technisch en fysiek voor te bereiden op de top.   

Interesse?

Geïnteresseerden kunnen zich nog tot eind februari inschrijven voor een opleiding. Die duurt 20 uur met zowel theorie als praktijk in 5 tegen 5- of 8 tegen 8-wedstrijden en wordt afgesloten met een examen. 


Enkele weken daarna fluiten kandidaat-refs hun eerste officiële wedstrijden bij de U15 onder begeleiding van een mentor uit hun vriendenkring. Tijdens het seizoen krijgen ze verder minstens drie evaluaties.    

"Veelbelovende resultaten"

"De eerste resultaten zijn veelbelovend", klinkt het bij Stephanie Forde, Operations Director van het Professional Refereeing Department van de KBVB.

 

"We zijn met mooie ambities aan een van de grootste rekruteringscampagnes uit de geschiedenis van het Belgische scheidsrechterskorps gestart. En het ziet ernaar uit dat het succes van de eerste seizoenshelft zich heeft herhaald in januari."

 

"We zijn dus goed op weg om 700 nieuwe rekruten te vinden. Ook veel jongeren stellen zich kandidaat, daar zijn we zeer blij om."

 

"Met de talenten die daarbij zitten, kunnen we meerdere jaren werken en hen klaarstomen voor een carrière als topscheidsrechter."   

We zijn dus goed op weg om 700 nieuwe rekruten te vinden

Stephanie Forde

De KBVB hoopt overigens dat er de komende weken nog vers scheidsrechtersbloed wordt gevonden in de provincies Limburg, Vlaams-Brabant, Namen en Luxemburg. Die  hinken wat achterop. 

 

"Het zou het voetbal in deze provincies echt vooruithelpen de komende jaren", onderstreept Stephanie Forde.   

 

Vandaag telt het Belgisch voetbal ruim 4.000 scheidsrechters. Ongeveer een vijfde zijn jongeren tussen 15 en 22 jaar. Bijna de helft van de Belgische refs is ouder dan 40. Bijna 4 procent is zelfs ouder dan 70 jaar. De voorbije drie jaar bleef de instroom gelijk, maar stopten er meer oudere scheidsrechters. 

 

Die status quo lijkt inmiddels doorbroken.