Nils van der Poel haalt uit naar Nederlandse schaatslobby voor ijsvloer: "Corruptie"

Nils van der Poel won in Peking al de 5 km, hij klopte Patrick Roest na een fenomenale slotronde.

De Zweedse topschaatser Nils van der Poel heeft op een persconferentie forse kritiek geuit op de Nederlandse ploeg voor het beïnvloeden van de Canadese ijsmeester Mark Messer om goed ijs voor de Nederlandse schaatsers te krijgen. De olympisch kampioen op de 5.000 meter neemt zelfs het woord "corruptie" in de mond.

De Canadees Messer is verantwoordelijk voor de ijsvloer in de National Speed Skating Oval bij de Olympische Spelen. "Dit is een gruweldaad", schuwde Van der Poel, die op de 5 km de Nederlander Patrick Roest op de valreep klopte, de grote woorden niet.

Bewegingswetenschapper Sander van Ginkel, die deel uitmaakt van TeamNL, meet dagelijks de ijstemperatuur in de "Ice Ribbon" en stapt met die gegevens naar de Canadese ijsmeester. Hij zegt in een artikel op schaatsen.nl dat er een dagelijkse lobby plaatsvindt voor het beste ijs. "Ik probeer zo gunstig mogelijk voorwaarden te scheppen voor onze rijders", vertelde hij.

Van der Poel werd tijdens een persconferentie geconfronteerd met het artikel en zei het al te hebben gelezen. "Eerst wil ik zeggen dat ik het grootste respect voor de Nederlandse schaatsers heb. Zonder hen had ik hier niet gezeten. Ik heb ook respect voor het team van ijsmeesters."

"Maar we moeten het over de eerlijkheid van onze sport hebben. Dit is echt geen eerlijk spel. Dit is corruptie, dit is het proberen om het speelveld in je voordeel te veranderen op een onethische en moreel onjuiste manier."

Dit is echt geen eerlijk spel.

Nils van der Poel

Nederland: "We doen niet anders dan wat we anders doen"

De Nederlandse schaatsbond KNSB noemt de beschuldigingen van de Zweedse schaatser "grote woorden". "Dat zijn zijn woorden", zei technisch directeur Remy de Wit.

De  Wit denkt niet dat Nederland invloed heeft op de beslissingen van ijsmeester Mark Messer. "Ik denk dat de ijsmeesters hier en over de hele wereld zeer capabel zijn de kwaliteit van het ijs zelf te kunnen managen."

"Ik denk dat er heel veel gesprekken plaatsvinden tussen de wetenschappers van in ieder geval de KNSB, coaches en de ijsmeesters. Wij doen dat eigenlijk al jaren. Dat is niet anders gegaan dan dat we nu gedaan hebben."

De Wit zegt dat woorden in het artikel van schaatsen.nl ongelukkig overkomen en dat die anders gekozen hadden kunnen worden. "Ik ben niet verantwoordelijk voor wat in die stukken staat."

"Ik ben er verantwoordelijk voor dat we een optimale prestatieomgeving creëren voor de sporters en daartoe behoort dat we elke dag al jarenlang het ijs en de luchtvochtigheid meten. En als de ijsmeester daarover met ons wil praten, hebben we het erover."