Eindelijk goud! 16 jaar na legendarische blunder doet Lindsey Jacobellis het toch in de snowboardcross

Het is nu al een van de verhalen van deze Olympische Winterspelen. 16 jaar geleden beleefde Lindsey Jacobellis de afgang van haar leven, toen ze in gewonnen positie door een onnodig showtje het goud nog verloor. Ook op de volgende Spelen was het telkens net niet. Maar in Peking, bij wellicht haar laatste kans, hield Jacobellis het hoofd wél koel op het moment suprême.

Het tragische verhaal van Lindsey Jacobellis is uiteindelijk een sprookje geworden. Een verhaal over doorzettingsvermogen.

 

In 2006 was Lindsey Jacobellis op haar 20e al de grote favoriete toen snowboardcross voor het eerst op het olympische programma stond. Met een straatlengte voorsprong gleed ze op weg naar het goud, tot ze bij de laatste hindernis een showtje opvoerde, viel en nog werd voorbijgestoken.

 

Ook op de volgende Spelen was het telkens net niet voor topfavoriete Jacobellis. In 2010 werd ze gediskwalificeerd in de halve finales omdat ze door een poortje reed, in 2014 viel ze in de halve finales en in 2018 viel ze in de finale plots stil toen ze aan de leiding gleed.

 

Peking was op haar 36e haar allerlaatste kans om al haar demonen te verjagen. Deze keer liet ze zich niet verleiden tot frivoliteiten of andere uitschuivers. Zowel in de kwartfinale, halve finale als finale won de Amerikaanse overtuigend.

 

De vreugde na de finish was immens. Eindelijk goud! 

Jacobellis: "Dat incident heeft me gemaakt tot wie ik nu ben"

De "Lindsey Leap" van Turijn hing de voorbije 16 jaar als een molensteen om Lindsey Jacobellis. Nu is die eindelijk weg. "Ze mogen er over praten wat ze willen, maar dat voorval heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Het heeft me hongerig gehouden."

 

"Dat het nu uiteindelijk toch is gelukt, vind ik ongelooflijk omdat het niveau nu zoveel hoger is dan 16 jaar geleden."

Bekijk de finale met Lindsey Jacobellis

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

Bekijk de blunder van Jacobellis op de Spelen van Turijn

Uitslag