Ga naar de inhoud

Edwin van der Sar zegt dat hij niets wist van grensoverschrijdend gedrag van Marc Overmars

De zaak rond Marc Overmars houdt het Nederlandse voetbal nog altijd in de ban. De directeur voetbalzaken stapte zondagavond op na klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Was Edwin van der Sar, algemeen directeur van de Nederlandse kampioen, op de hoogte? Neen, beweert de voormalige doelman. 

Het vertrek van Marc Overmars, de directeur voetbalzaken, is ingeslagen als een bom in Nederland.

 

In het communiqué van zondagavond reageerde ook Edwin van der Sar, de CEO van Ajax en boezemvriend van de voormalige topvoetballer.

 

"De situatie is voor iedereen afschuwelijk. Ik voel me vanuit mijn rol ook verantwoordelijk om de collega's te helpen. Een veilig werkklimaat is heel belangrijk, voor iedereen bij Ajax. We gaan daar de komende tijd nog meer aandacht aan besteden", zei Van der Sar in het persbericht.

 

De Nederlandse media willen Van der Sar graag aan de tand voelen, maar hij wimpelde alle aanvragen af. 

 

De algemeen directeur wil bij persagentschap ANP wel kwijt dat hij niet op de hoogte was van het seksueel grensoverschrijdende gedrag van Overmars.

NRC voerde al sinds december een onderzoek

Edwin van der Sar hoorde pas van het seksueel overschrijdende gedrag van Overmars nadat hij op 25 januari een mail naar alle werknemers van Ajax had verstuurd. 

 

Daarin wees hij iedereen op de aanwezigheid van de vertrouwenspersonen met wie ze klachten over de veiligheid op de werkvloer kunnen bespreken. De bewuste mail volgde na onthullingen overs seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het televisieprogramma The Voice of Holland.

 

De Nederlandse krant NRC deed al sinds december onderzoek naar machtsmisbruik op de werkvloer bij Ajax, na een tip over mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Overmars. 

 

Volgens de krant kon het grensoverschrijdende gedrag van de vertrokken directeur voetbalzaken gedijen binnen de cultuur van de club. NRC concludeerde dat op basis van uitgebreid onderzoek en gesprekken met elf vrouwen die anoniem willen blijven.

 

Overmars zou zich schuldig hebben gemaakt aan 'stalkingachtig' gedrag tegenover vrouwelijke medewerkers van de club. Hij zou ook foto's van zijn geslachtsdeel hebben verstuurd