"Aantonen dat Sport Vlaanderen fout zat": contractverlies steekt bij Isaac Kimeli

De 27-jarige Keniaanse Belg vond zijn jaar niet eens zo slecht, maar de Spelen waren een ontgoocheling.

Isaac Kimeli blijft strijdvaardig, nadat hij eind vorig jaar te horen had gekregen dat zijn topsportcontract bij Sport Vlaanderen niet verlengd werd voor 2022. Maar dat steekt ook: "Het kwam heel hard aan, ik vind het jammer dat Sport Vlaanderen zo rechtlijnig beslist", vertelt de 27-jarige langeafstandsloper aan Sporza.

Isaac Kimeli heeft er net een stage in zijn thuisland Kenia opzitten, in de buurt van zijn familie. "Het deed deugd om er met iedereen eens goed over te praten", zegt hij. "Ik vond mijn jaar helemaal zo slecht niet, al had ik van Tokio meer verwacht."

Kimeli won vorig jaar zilver op het EK indoor en in mei maakte hij een sterk debuut op de 10.000 meter. Maar op de Olympische Spelen ontgoochelde hij met een 18e plaats op de 10.000 meter. Op de 5.000 meter raakte hij niet in de finale en werd hij 17e. Sport Vlaanderen eist een mondiale top 8.

“Een week voor het EK veldlopen in Dublin had ik een gesprek met de mensen van Sport Vlaanderen", blikt Kimeli terug naar begin december. "Ik kreeg toen al te horen dat de kans groot was dat mijn contract niet zou verlengd worden. Dat zat tijdens het EK uiteraard ook in mijn hoofd."


“Ik kreeg niet echt de kans om er met Sport Vlaanderen over te praten of om mijn tegenargumenten te geven” vervolgt Kimeli. “Ik vind het jammer dat ze zo rechtlijnig beslissen. Op je eerste Olympische Spelen is een top 8 op de lange afstand heel moeilijk.”

Ik kreeg niet echt de kans om er met Sport Vlaanderen over te praten of om mijn tegenargumenten te geven. Ik vond mijn jaar helemaal zo slecht niet, al had ik meer van Tokio verwacht.

Isaac Kimeli

"Zo motiveer je geen jonge atleten"

“Als ik kijk wie er nu allemaal wel nog een contract heeft bij Sport Vlaanderen, dan zijn het vooral sprinters”, telt Kimeli. “Op de lange afstand blijft eigenlijk enkel Bashir Abdi over."

“En ook die verloor trouwens enkele jaren geleden nog zijn profcontract”, weet Kimeli. “Op die manier motiveer je geen jonge atleten die het misschien willen proberen op de lange afstand."

"Financieel even moeilijk"

"Financieel is het ook een ramp natuurlijk”, vervolgt Kimeli. “Maar ik ga deze zomer gewoon laten zien dat Sport Vlaanderen fout zat.”

“Tot eind dit jaar val ik gelukkig terug op het profparcours, via de VDAB." Dat is een statuut waar topsporters die hun contract mislopen, maximaal 2 jaar kunnen instappen. “Zo krijg ik de kans om mijn contract opnieuw proberen te veroveren."

Lessen trekken voor Parijs 2024

Sport Vlaanderen verwacht een mondiale top 8. En op de Spelen was Kimeli daar ver vanaf. Intussen heeft hij gezocht naar verklaringen. “Na het EK indoor kreeg ik mijn eerste coronavaccin”, zegt hij.

"Ik voelde me toen wat minder daardoor, maar we hebben geen rust ingebouwd. Dat hadden we misschien beter toch gedaan."

“Ook was de combinatie van de 5.000 met de 10.000 meter misschien te zwaar. Zonder die 10.000 had ik misschien toch een top 8 gehaald op de 5.000."

Kimeli wil er zijn lessen uit trekken: “Dit zal me voor Parijs niet meer overkomen."

Maar hij wil niet tot 2024 wachten, hij wil meteen reageren. "Ik ben ontgoocheld, maar het is de keuze van Sport Vlaanderen. Ik blijf mezelf én blijf hard werken."

“Als ik presteer op het WK deze zomer in Eugene kan ik mijn contract misschien terugkrijgen. Ik blijf me in eerste instantie concentreren op de 5.000 meter, de 10.000 meter laat ik zeker niet los.“

"Mijn eerste wedstrijd komt er stilaan aan”, besluit Kimeli. “Al moet ik het wel even wat rustiger aan doen.” Op stage liep Kimeli immers een klein scheurtje in zijn hamstrings op. “Ik mag wel verder trainen, maar geen snelheidstraining.”

“Ik probeer nu vooral mezelf terug te vinden en in de zomer moet het gewoon beter zijn.”

Als ik presteer op het WK deze zomer in Eugene kan ik mijn contract misschien terugkrijgen.

Isaac Kimeli