Ga naar de inhoud

Wist je dat de olympische snowboardpistes het werk zijn van een Belg?

Ben Theunissen in zijn werkkamer: een pistemachine van een half miljoen euro.

Al genoten van het snowboarden in de bergen van Peking? Ben Theunissen bouwt en onderhoudt er de olympische pistes. "Op skivakantie in Oostenrijk bleef ik 's avonds maar naar die lichtjes kijken op de berg", vertelt de 26-jarige pistebouwer uit Peer.

Ben Theunissen (26) vertoeft minstens de helft van het jaar in de bergen. In Oostenrijk staat hij aan het hoofd van de pisteploeg in het skigebied van Kühtai.

.

Het liefste wat hij doet? Achter het stuur zitten van zijn gigantische machine.

 

"De liefde voor zo'n machine is begonnen toen ik als 12-jarige een eerste keer met de familie op skivakantie ging in Oostenrijk. 's Avonds tuurde ik door het raam naar de lichtjes van de machines op de berg", vertelt Theunissen.

 

Een blitse auto of een snelle motor hoeft hij niet. "Zo'n pistemachine is een smak duurder: makkelijk een half miljoen euro!"

Ben Theunissen neemt de jumps onder handen op het slopestylaparcours.

Chinese Muur uit sneeuw

In opdracht van een Duits bedrijf is Ben Theunissen begin dit jaar naar China gevlogen om er het snowboardpark op te bouwen en te onderhouden.

 

"Met 13 medewerkers zijn we hier", legt de snowboardliefhebber uit. "Meteen na de wedstrijden gaan we aan de slag. Om 's nachts vaak nog een keer uit te rijden."

 

Voor de Olympische Spelen hebben Theunissen en zijn team een knap staaltje Chinese architectuur neergeplant. Het park is omzoomd door een Chinese muur uit sneeuw.

 

"Die oogt mooi, maar hij beschermt de rijders ook van de stevige wind die hier waait", weet Theunissen.

 

En als zijn werk erop zit, haalt onze landgenoot zelf zijn snowboard boven. "Ik sta erop om het park als eerste uit te testen", lacht hij.

De Chinese Muur uit sneeuw beschermt de snowboarders tegen de wind.

VIDEO: Kruip mee in de cabine van Ben Theunissen