Voormalig kunstschaatsster Katrien Pauwels bewondert Loena Hendrickx:"Ze behoort tot de wereldtop"

Voormalig kunstschaatsster Katrien Pauwels (56) stond in 1984 voor het eerst op de schaatsbaan op de Winterspelen. Nu kijkt Pauwels uit naar de prestaties van het talent Loena Hendrickx. Sportweekend bracht haar een bezoekje.

34 jaar na haar laatste Winterspelen is de passie voor kunstschaatsen niet weggesmolten. Sportweekend zocht haar op, op de ijspiste. Samen met haar dochters Aurelie en Charlotte en haar kleindochter Ellie betrad Katrien Pauwels het ijs. De passie voor schaatsen zet zich voort op haar volgende generaties. 

 

“De schaatssport was mijn eerste liefde en het is nog altijd
een passie. Mijn hart ligt hier op het ijs”, vertelt Katrien Pauwels aan Sportweekend.

De Winterspelen waren voor mij een enorme ervaring als 18-jarige schaatsster.

Katrien Pauwels

Pauwels was amper 18 jaar toen ze de eerste keer België mocht vertegenwoordigen op de Winterspelen. In 1984 trok ze met de Belgische delegatie naar Sarajevo. 


"De Winterspelen waren een enorme ervaring voor mij als 18-jarige schaatsster. Dat was iets heel groots dat op me af kwam. Ik zal het nooit vergeten."


4 jaar later, in Calgary was Pauwels de enige die voor België naar de Winterspelen afreisde. Dat zorgde voor veel aandacht. "Ze vroegen me vaak waar de rest van mijn team was. Wel I was the team."

Evolutie

34 jaar na haar laatste Winterspelen volgt Pauwels de sport nog. Het Belgische talent Loena Hendrickx is haar zeker niet ontgaan. Ze heeft zelfs veel bewondering voor de jonge kunstschaatsster. 


“Loena behoort tot de wereldtop. Bij de Russen gaat het om punten verzamelen en veel sprongen. Bij Loena is dat anders. Zij werkt toe naar een harmonieus geheel en ze oogt veel mooier", aldus Pauwels.


Met de Winterspelen die nu volop aan de gang zijn, wordt Pauwels herinnerd aan haar tijd op de Spelen en merkt ze een evolutie in het ijsschaatsen op. 


"Bij mijn deelnames werd de Duitse Katarina Witt olympisch kampioene. Dat deed ze met verschillende 3-voudige sprongen. Nu zijn de küren gevuld met alle 3-voudige sprongen en combinaties van die sprongen. De Russinnen doen zelfs al 4-voudige sprongen. Dat is qua niveau een enorme evolutie."

Katrien Pauwels toen ze nog actief was als kunstschaatsster.