Studio Voetbal over #MeToo-zaak Overmars: "Pijnlijk, zeker voor wie er bij Ajax last van had"

Edwin van der Sar en Marc Overmars (r) vormden al 30 jaar een team: bij Ajax, bij Oranje en bij het bestuur van Ajax.

Nederland heeft er sinds gisteravond nog een explosief #MeToo-schandaal bij. Enkele weken na de bom over grensoverschrijdend gedrag rond "The Voice" in de showbizzscène volgde de voetballerij met het ontslag per direct van Marc Overmars bij Ajax. Het nieuws viel tijdens de talkshow Studio Voetbal op NOS: "Vreselijk voor de slachtoffers, ook enorme gevolgen voor Ajax."

 Ex-Ajacied en 86-voudig international Overmars is sinds 2012 directeur voetbalzaken bij de topclub uit Amsterdam en de architect van de huidige successen in Nederland en Europa. Hij stapte op omdat hij "gedurende een langere periode grensoverschrijdende berichten verstuurde aan meerdere vrouwelijke collega's", luidde het persbericht van Ajax gisteren.

Het nieuws viel midden in de uitzending van voetbaltalkshow Studio Voetbal op de Nederlandse omroep NOS. Presentator Sjoerd van Ramshorst las het bericht op de website voor aan zijn gasten. "Dit is vreselijk voor alle slachtoffers, laten we dat vooropstellen, maar ook met grote gevolgen voor Ajax."

NOS-commentator Arno Vermeulen reageerde als eerste: "We zullen nooit hebben gedacht dat MeToo het voetbal zou passeren, maar dit is een heel bijzonder bericht."

"Na wat er in de showbizz is gebeurd, is nu het voetbal aan de beurt. Dit is uitermate pijnlijk, zeker voor de mensen die er bij Ajax last van hebben gehad. Het is de enige juiste oplossing om daar een einde aan te maken en uit elkaar te gaan."

Overmars heeft Ajax veel succes bezorgd, maar dat is totaal geen argument om daarom geen afscheid van hem te nemen.

NOS-commentator Arno Vermeulen

Sportief probleem

Ajax, dat uitgerekend dit weekend een grote stap zette richting nieuwe titel en ook in de Champions League hoge toppen scheert met binnenkort een 1/8e finale tegen Benfica, zit nu met "een sportief probleem", aldus Vermeulen.

"Het is ingewikkeld, omdat Overmars samen met Edwin van der Sar (CEO, red) de club sportief van bijna niks in een aantal jaar weer heeft opgebouwd. Overmars heeft Ajax veel succes bezorgd, maar alles afgewogen is dat totaal geen argument om daarom geen afscheid van hem te nemen, als dit gebeurd is."

"Dit is een klap. Het succes van Ajax is gekoppeld aan Overmars en Van der Sar (de CEO, red). Het leek wel een Siamese tweeling. Dat wordt afgebroken door het gedrag van Overmars en is zo uitermate ingewikkeld ook voor Van der Sar."

Overmars en Van der Sar waren sinds begin jaren 90 ploegmaats bij Ajax en Oranje en voerden nu ook al een decennium samen het sportieve beleid bij de club van hun hart.