Ga naar de inhoud

Goud na kankerdiagnose en veelbesproken Chinese climax in shorttrack: dit waren de verhalen van de dag

 ma 7 februari 2022 16:48

De derde dag van de Winterspelen zorgde voor heel wat commotie met veel bitse strijd en valpartijen, maar ook met hele mooie momenten. Dit moet u onthouden van alle actie in Peking op maandag 7 februari. 

Bekijk het Beijing 2022 magazine van 7 februari

1. Ireen Wüst schaatst zichzelf nog meer de legende in met 6e gouden medaille

Ireen Wüst heeft op haar 35e voor de 3e keer goud veroverd op de 1.500 meter. De Nederlandse moest vrij vroeg in actie komen, maar het was meteen duidelijk dat ze een begenadigde dag had. Met 1'53"28 schaatste ze zowaar een olympisch record.

 

Wüst was al de meest gedecoreerde schaatsster uit de olympische geschiedenis, maar ze brengt haar totaal nu op 12 medailles waarvan 6 gouden. Ze won ook 2 titels op de 3.000 meter en goud op de ploegenachtervolging. 

 

Ze is de eerste atlete ooit die op 5 verschillende Winterspelen wint. Op de lijst met meest succesvolle wintersporters aller tijden was ze al de beste schaatsster, maar met 6 keer goud neemt ze nog wat meer afstand van Claudia Pechstein.

Lees ook:

2. Zware crashes in het alpineskiën: slachtoffers Schwaiger en O'Brien afgevoerd naar het ziekenhuis

Bij de mannen verliep de olympische afdaling niet helemaal vlekkeloos. Op het gevaarlijke parcours met als bijnaam "The Rock" kwamen enkele skiërs ten val. De Duitser Dominik Schwaiger crashte zwaar en bleef even liggen. Hij moest verzorging krijgen en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. De wedstrijd moest daarvoor een tijdje stilgelegd worden.

Lees ook:

Bij de vrouwen was het Nina O'Brien die stevig onderuit ging op de reuzenslalom. O'Brien nam risico's om alsnog op het podium te belanden, maar plots ging het mis: vlak voor de finish onderuit en verdraaide haar linkerbeen. Een ijzige schreeuw weerklonk over de piste. 

 

O'Brien werd op een brancard afgevoerd naar het ziekenhuis, maar de Amerikaanse ploeg gaf snel geruststellend nieuws. "Ze is bij bewustzijn. Ze zat er zelfs mee in dat ze de wedstrijd zo lang heeft opgehouden. Ze wou ook weten hoe snel ze ging. Wat een bikkel!"

Lees ook:

3. Pas kanker overwonnen en nu goud in de slopestyle: het mooie verhaal van Max Parrot

De gouden medaille in het snowboard slopestyle ging bij de mannen naar Canada. Niets speciaals, zou je denken, maar dat is het verhaal van winnaar Max Parrot wel. Drie jaar geleden werd er kanker bij hem vastgesteld.

 

In 6 maanden tijd kreeg Parrot 12 behandelingen met chemotherapie. "Ik ben door de hel gegaan. Voor het eerst moest ik mijn snowboard in de kast zetten. Ik voelde mij als een leeuw in een kooi." 

 

Maar het werd dus een verhaal met een happy end, want Parrot werd niet alleen een winnaar in het leven, maar ook weer in de sneeuw. In de slopestyle, niet eens zijn specialiteit, verraste hij vriend en vijand met goud. 

Lees ook:

4. Straffe ontknoping van de 1.000 meter shorttrack bij de mannen

De finale op de 1.000 meter was een onderonsje tussen 3 Chinezen de Hongaarse broers Shaolin en Shaoang Liu. De naam van die laatste twee doet al vermoeden dat ook zij Chinees bloed door hun aderen hebben lopen. Ze werden geboren in Boedapest, uit een Chinese vader en Hongaarse moeder. 

 

De race ontvouwde zich tot een duel tussen Ren Ziwei en Shaolin Sandor Liu. De Hongaar wurmde zich naar de koppositie en wierp zijn hele hebben en houden als eerste over de finish. 

 

Er werd al een klein feestje gebouwd, maar de jury had andere gedachten. Shaolin Liu kreeg twee straffen, waaronder voor afwijkend gedrag in de laatste rechte lijn. Goud en zilver gaan zo naar China, naar respectievelijk Ren Ziwei en Li Wenlong. 

Lees ook:

5. Hanne Desmet schopt het tot in de finale van de 500m shorttrack

Shorttrackster Hanne Desmet bereikte bij haar olympische debuut meteen de finale van de 500 meter bereikt. Ze had daarvoor wel wat meeval nodig.

 

In de kwartfinale kon ze doorstoten, omdat 2 concurrenten voor haar neus vielen, in de halve finale viel ze zelf maar werd ze opgevist omdat ze werd aangetrapt door een Chinese.

 

Zo geraakte Desmet, meer een specialiste van de lange afstand onverhoopt toch in de finale. Die finale moest ze de hele tijd vanuit laatste positie bekijken, ze eindigde dan ook als 5e. Het goud was voor de Italiaanse Fontana (haar 10e olympische medaille), die de Nederlandse topper Schulting afhield. 

Lees ook: