Wennemars: "Nils Van der Poel mag Bart Swings een bloemetje sturen"

Erben Wennemars zag Bart Swings een cruciale rol spelen in de titel van Nils van der Poel op de 5.000m.

Oud-schaatser Erben Wennemars zag Nederland geen tweede schaatsgoud pakken op de 5.000 meter. En Bart Swings speelde daarin een rol, weet de Nederlandse analist. "En dat is superpijnlijk voor de Nederlanders."

Wij haalden de dubbele bronzen medaille van Turijn (1.000m en achtervolging) voor onze microfoon voor een korte analyse van de wedstrijd, waarin de Zweed Nils van der Poel met een geweldige slotronde de Nederlander Patrick Roest van het goud hield.

Wat vond Wennemars van de 7e plaats van Swings, die samen met Van der Poel de slotrit reed? "Ik denk dat Swings wel een bosje bloemen of in ieder geval een bedanking krijgt van Nils van der Poel. Want hij heeft hem écht op weg geholpen de eerste 5 à 6 ronden. Hij heeft er een mooie rit van gemaakt en daardoor is Van der Poel nu olympisch kampioen."

"Het is superpijnlijk voor de Nederlanders dat een Belg ervoor gezorgd heeft dat een Nederlander geen olympisch kampioen wordt."

Het is superpijnlijk voor de Nederlanders dat een Belg ervoor gezorgd heeft dat een Nederlander geen olympisch kampioen wordt.

Erben Wennemars

Waarna Wennemars terugkwam op de race van Swings zelf: "Hij reed in het begin wel goed. Dit is niet de afstand waarop hij het moet doen. Dit is een toetje. Hij is in vorm en rijdt goed. Ik denk dat hij heel gevaarlijk wordt voor de massastart, daar is hij de favoriet. Dat een Belg dat is op de Olympische Spelen bij het schaatsen is bijzonder."

Nederland staat op 2 medailles na 2 schaatsdagen: goud voor Irene Schouten op de 3.000 meter gisteren, zilver voor Roest vandaag. "Dit is natuurlijk de afstand die we winnen. De afgelopen 3 keer is Sven Kramer olympisch kampioen geworden op deze afstand."

"Wij zijn de mannen van de lange afstand, van de 5 en de 10 km. Dat is onze historie. Dat we hier verliezen doet heel veel pijn. En ook de manier waarop: Roest reed goed, maar liet in de laatste ronde iets te veel liggen. En dan is er een Zweed die vorig jaar uit het niets kwam en ons schaatsles geeft."

"Hij is een fantastische atleet en mooie persoonlijkheid, die het op een andere manier doet. Hij is een aanwinst voor de sport, maar pijnlijk voor de Nederlanders."

Wennemars eindigt met een pronostiekje: "We komen met Nederland uit op een schaatsmedaille of 15." Afspraak over 2 weken.

Erben Wennemars zit in onze Fichebak-aflevering over de klapschaats:

Ter gelegenheid van de Winterspelen maakte Sporza een nieuwe aflevering van de Fichebak-podcast over de tumultueuze geschiedenis van de klapschaats.

Verguisd, kapotgemaakt, maar uitgegroeid tot snelste schaats ter wereld. Erben Wennemars leverde ook zijn bijdrage aan de podcast.