Shimisi en Mi Le, ofwel Smith en Miller: niet iedereen in China juicht voor hun "nationale" ijshockeyteams

Op de Winterspelen in Peking zien we zowel de Chinese vrouwenploeg als de mannenploeg aan het werk in het ijshockey. Alleen bestaan die teams grotendeels uit atleten die geboren zijn in Amerika, Canada en Rusland, die soms amper een band hebben met China. En dat wordt niet overal geapprecieerd.

Vergis u niet als u naar het ijshockey kijkt. Jieruimi Shimisi en Mi Le zijn de Chinese namen voor Jeremy Smith en Hannah Miller uit het Chinese ijshockeyteam bij de mannen en vrouwen. Beiden hebben een andere nationaliteit, maar komen uit voor China op de Winterspelen.

 

Om ook uit te blinken in het ijshockey op de Winterspelen kan China rekenen op spelers uit het buitenland. Bij het mannenteam bestaat de 25-koppige selectie uit 10 Chinezen, 11 Canadezen, 3 Amerikanen en 1 Rus. Meer dan de helft van het team bestaat dus uit spelers die niet in China zijn geboren. 

 

Bij de vrouwenploeg is het niet anders. 11 van de 23 speelsters zijn geboren in China.

De Chinese vrouwenploeg telt 11 van de 23 speelsters die geboren zijn in China.

Om zich te kwalificeren voor de Winterspelen investeerde China in buitenlandse spelers om hun team te versterken. In 2016 begon dat proces. Het team dat zij hadden opgericht, Kunlun Red Star nam deel aan een van de meest competitieve ijshockeycompetities van de wereld.

 

In dat team investeerde China in buitenlands talent. De Chinese selectie voor de Winterspelen bestaat volledig uit spelers van Kunlun Red Star. 


Niet alle spelers hebben banden met China. Canadezen Spencer Foo en Zach Yuan hebben dat dan bijvoorbeeld weer wel. 

 

De reacties in China zijn verdeeld. Sommigen juichen het project toe, anderen vinden dat China eigen talenten had moeten kweken. 

Niet alleen in ijshockey

Ook in het kunstschaatsen krijgt de Chinese Zhu Yi bakken kritiek. Op sociale media kreeg de genaturaliseerde kunstschaatsster negatieve reacties over zich heen over haar prestaties op de Winterspelen.

 

De in de Verenigde Staten geboren Zhu Yi fnuikte de Chinese medaillekansen in de landencompetitie. Haar tegenvallende korte kür leverde China het laagste aantal punten op van alle deelneemsters.

 

Ook freestyleskiester Eileen Gu, ook geboren in de VS, werd niet door iedereen in China aan de borst gedrukt, al keerden velen hun kar na haar gouden medaille in de Big Air-competitie.