Ga naar de inhoud

Nils van der Poel houdt Patrick Roest van goud in slotronde, Bart Swings 7e

Bart Swings begon met snelle rondetijden, maar ontplofte naar het einde toe.

Bart Swings heeft beslag gelegd op de zevende plaats op de 5.000 meter, zijn eerste wedstrijd op deze Winterspelen. De Zweedse topfavoriet Nils van der Poel kwam zwaar in de problemen, maar met een fenomenale slotronde verwees de wereldrecordhouder en wereldkampioen de Nederlander Patrick Roest nog naar de tweede plaats. Het brons was voor de Noor Hallgeir Engebraaten. 

Bart Swings voelt zich heel goed op het Chinese ijs en kwam met ambitie aan de start van de 5 km, zijn favoriete afstand na de massastart natuurlijk waarop hij in 2018 zilver pakte.

De Belg, in 2014 vierde en 2018 zesde op de 5.000 meter, duelleerde in de 10e en laatste rit met de Zweed Nils van der Poel. Het was zaak van zijn eigen race te rijden en zich niet op te blazen in een poging om Van der Poel, een Zweed met Nederlandse voorouders, te volgen.

Swings begon met snelle rondetijden van 29"0 en 29"1 en reed een strak tempo. Op 6 ronden van het einde bleek dat hij wellicht te snel vertrokken was. Hij kwam zichzelf tegen, de rondetijden gingen snel de hoogte in. Uiteindelijk was een 7e plaats zijn deel in 6'16"90.

Voor de dweilpauze had Patrick Roest met 6'09"31 het olympisch record van Sven Kramer (uit 2018) afgepakt. De hoop van de Nederlander groeide, toen hij Van der Poel niet echt zag versnellen.

Maar de eigenzinnige Van der Poel, die dit seizoen nog geen 5 km verloor, bewaarde het beste tot het laatste. In zijn laatste 3 rondjes deed hij beter dan Roest, die een lastige slotronde van 30"43 had. Van der Poel zette een fenomenale 28"97 neer en zette de scheve situatie met 47 honderdsten van een seconde nog recht.

Van der Poel gaf toe dat Swings hem in het begin op weg hielp: "Dat is zeker. Ik had een paar goeie wissels met Bart, hij met mij ook. Hij was sterker dan ik dacht. Ik was blij om met hem een paar te vormen."

De Zweed weerstond aan de druk van de topfavoriet: "Maar ik leg mezelf ook al heel veel druk op. Je moet er wel mee om kunnen, maar het was duidelijk wat ik vandaag wilde doen. De uitslag kan je niet beïnvloeden, wel je eigen race."

Bekijk de slotrit van Swings en Van der Poel:

Sven Kramer wordt 9e in laatste 5 km

De wedstrijd vandaag was ook de laatste 5.000 meter uit de carrière van drievoudig titelverdediger Sven Kramer. De 35-jarige Nederlander, olympisch kampioen op de afstand in 2010, 2014 en 2018, baalde met zijn tijd van 6'17"04, goed voor de 9e plek.

Sven Kramer.

Nils van der Poel.

Nils van der Poel: "Bart heeft me goed geholpen"

 programma Bart Swings
zondag 6 februari 5.000 meter 7e in 6'16"90 verslag
dinsdag 8 februari 1.500 meter 13e in 1'45"82 verslag
vrijdag 11 februari 10.000 meter 10e in 13'02"43 verslag
zaterdag 19 februari halve finale massastart 2e (naar finale) verslag
zaterdag 19 februari finale massastart 1e: GOUD verslag

5.000 meter mannen: