Ga naar de inhoud

Kameroen grijpt brons op Afrika Cup na straffe comeback tegen Burkina Faso

Kameroen kon voor eigen volk nog brons veroveren.

Kameroen heeft voor eigen volk de Afrika Cup afgesloten met de derde plaats. In de kleine finale stond het na 50 minuten nochtans 3 goals achter tegen Burkina Faso, maar na een straffe remonte kon het verlengingen en penalty's afdwingen. Daarin maakte Kameroen het af.

Na de nederlaag tegen Egypte in de halve finale moest gastland Kameroen zich proberen troosten met winst in de kleine finale. Daarin trof het Burkina Faso, dat de voorbije weken vriend en vijand had verrast en pas in de halve finale gewipt werd door Senegal.

 

Burkina Faso, zonder de geblesseerde Charleroi-doelman Koffi in de kooi, voer in de eerste helft gewoon verder op zijn roze wolk. Yago en Onana zorgden voor de 2-0-ruststand en vlak na de pauze deed Ouattara er nog een schepje bovenop.

 

Kameroen had een mirakel nodig om zonder lege te handen te eindigen en voor de ogen van de fans in Yaoundé voltrok dat mirakel zich ook. Twintig minuten voor tijd zette Bahoken de remonte in gang, Aboubakar dwong met twee doelpunten vlak voor affluiten alsnog verlengingen af.

 

In die verlengingen vielen er geen goals meer, dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. Bij 3-2 voor Kameroen miste Burkinees Touré als eerste vanop de stip. Bij 4-3 kon Oyongo het gastland brons bezorgen en die kans liet hij niet liggen.

 

Kameroen sluit zijn toernooi zo af met een bronzen troostprijs. Zondagavond om 20.00 uur vindt de finale plaats tussen Senegal en Egypte.

Afrika Cup 2021: eindfase
finale
Senegal Egypte 0-0 (5-3 n.p.)
kleine finale
Burkina Faso Kameroen 3-3 (3-5 n.p.)
halve finales
Burkina Faso Senegal 1-3
Kameroen Egypte 0-0 (1-3 n.p.)
kwartfinales
Gambia Kameroen 0-2
Burkina Faso Tunesië 1-0
Egypte Marokko 2-1

Senegal

 

Equatoriaal-Guinea 3-1
1/8e finales
Burkina Faso Gabon 1-1 (7-6 n.p.)
Nigeria Tunesië 0-1
Guinee Gambia 0-1
Kameroen Comoren 2-1
Senegal Kaapverdië 2-0
Marokko Malawi 2-1
Ivoorkust Egypte 0-0 (4-5 n.p.)
Mali Equatoriaal-Guinea 0-0 (5-6 n.p.)