Irene Schouten bezorgt Oranje eerste schaatsgoud op 3.000 meter

Ireen Schouten redt Nederland.

Nederland heeft zijn eerste van wellicht veel schaatsmedailles binnengehaald: Irene Schouten maakte haar favorietenrol waar op de 3.000 meter bij de vrouwen. De Nederlandse schaatste in het laatste duel de tijd van de Canadese Isabelle Weidemann van de tabellen. Ook de Italiaanse Francesca Lollobrigida, die tegen Schouten schaatste, ging eronder.

Schouten reeg dit seizoen de 3.000 meter-zeges aan elkaar. Maar de stress schaatste mee, dat liet de 29-jarige gisteren heel duidelijk verstaan.

De Canadese Isabelle Weidemann was in de voorlaatste race als eerste onder de 4 minuten gedoken. Schouten en Lollobrigida wisten waar ze aan toe waren en begonnen traditiegetrouw aanvallend.

De Italiaanse kwam zichzelf een beetje tegen, Schouten hield de inspanning wel tot het einde vol en dook 1"71 onder de tijd van de verrassende Canadese. Schoutens 3'56"93 is een olympisch record. Voor het eerst leverde het laatste duel de olympische titel op in de 3.000 meter.

Opdracht volbracht voor Schouten: ze had wat tijd nodig om de spanning van zich af te laten vallen. Lollobrigida pakte op een dikke seconde zilver. Voor Schouten, de dubbele wereldkampioene van 2021, is het haar tweede olympische medaille: in 2018 was ze de derde in de massastart. 

Zo redt Schouten Nederland, dat 4 jaar geleden met Carlijn Achtereekte, Ireen Wüst en Antoinette de Jong goud, zilver en brons pakte. Titelhoudster Achtereekte eindigde vandaag 7e, wereldkampioene De Jong 8e. Good old Martina Sablikova viel - net als 4 jaar geleden - net naast het podium.

Pechstein (49) is eerste vrouw op 8 Winterspelen: ze eindigt 20e

De 49-jarige (!) Claudia Pechstein schreef vandaag wintersportgeschiedenis: de Duitse schaatsster is de eerste vrouw die in actie kwam op acht Winterspelen. Op 22 februari wordt ze 50.

Ze kwam met een brede glimlach over de streep, al was haar tijd van 4'17"16 ongeveer 20 seconden trager dan Schouten, die uitgerekend vandaag het olympisch record van Pechstein uit 2002 (3'57"70) verbeterde. Pechstein eindigde 20e en laatste.

De enige andere atleet die aan 8 Winterspelen deelnam is de Japanse schansspringer Noriaki Kasai.

Kijk naar de gouden race van Schouten:

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

3.000 meter schaatsen (v)