Ga naar de inhoud

Drama voor shorttracker Stijn Desmet: eerst valpartij, daarna diskwalificatie

Stijn Desmet kwam eerst te val en had het geluk dat de wedstrijd een herstart kreeg. Daarin veroorzaakte hij evenwel de valpartij van de Italiaan.

De reeksen van de 1.000 meter zijn het eindstation geworden van shorttracker Stijn Desmet. Maar Desmet schaatste wel een opvallende wedstrijd. Hij kwam eerst ten val, maar profiteerde van een restart. Daarin bracht hij de Italiaanse topper Pietro Sighel ten val, wat de Belg de diskwalificatie kostte.

Net als zus Hanne kende Stijn Desmet fysieke pech in de voorbereiding met een bacteriële infectie. Maar die leek bij afreis naar Peking verteerd. De 23-jarige ging dan ook voluit zijn kans in de reeksen van de 1.000 meter.

Hij moest in de 7e van 8 reeksen wel optornen tegen de Hongaarse wereldkampioen Shaolin Sandor Liu en de WK-derde Sighel. Desmet startte als 3e van 4, maar werd snel door de Amerikaan Ryan Pivirotto overspoeld.

In een poging om zich naar voren te knokken ging Desmet uit de bocht. Wedstrijd voorbij, denk je dan, maar hij had het geluk dat de race even later werd afgeblazen, omdat er een obstructie op het ijs was.

Er kwam een restart mét Desmet er opnieuw bij. Nu hield hij wel zijn 3e plaats vast bij de start, maar in een poging om naar de 2e plaats op te rukken hinderde hij Sighel, die viel en Pivirotto in zijn val meesleurde.

Desmet eindigde tweede achter Liu, maar kreeg een penalty. Hij werd gediskwalificeerd, De Italiaan werd opgevist voor de kwartfinales, de Amerikaan stoot als 2e ook door.

Desmet niet akkoord met straf: "Volgens mij stond ik steviger op mijn benen"

Bij de eerste start profiteerde Desmet van iets dat op het ijs lag: "Een stuk metaal, dat was niet van mij. Mijn ijzers waren in orde. Maar het moet ergens bij mijn val en het contact geweest zijn."

Na de herstart kwam de Italiaan ten val, Desmet kreeg daarvan de schuld: "Ik heb het nog niet goed gezien. Vanuit mijn standpunt kwam hij mij opzoeken en viel hij. De refs vinden dat ik het contact heb veroorzaakt, dan volgt een penalty."

"Het gebeurt vaak in die omstandigheden dat de binnenste nog ruimte wil pakken en naar buiten springt. Volgens mij stond ik gewoon steviger op mijn benen dan hij. Dat gebeurt, het heeft geen zin om erover te zeuren. Dit is balen en heel jammer, ik had zeker op meer gehoopt."

Wat was dat meer? "Ik wou vandaag door geraken. Ik zie op alle ritten dat het niveau heel hoog is en dat er al veel heel goede atleten uitgaan, ik wist dat dat met mij ook kon gebeuren. Ik hoopte door te stoten. Het niveau is zo hoog dat als het in de reeksen lukt, je in de kwartfinales ook kans hebt."

Fysiek liet hij alvast alle zorgen achter zich: "Vanaf dat ik hier op de ijsbaan kon schaatsen, voelde ik me heel goed. De inhoud was ietsje achter op andere jongens op training, maar ik voelde me groeien."

Desmet spoelde de ontgoocheling snel door: "Dit is een mentale tik, maar ik moet er niet te lang bij stilstaan. Op naar de andere afstanden. Ik heb even tijd om terug het goede gevoel te pakken en me voor te bereiden op de volgende afstand." Dat is de 1.500 meter op woensdag.

Bekijk de 1e race met de val van Desmet:

Bekijk de 2e race na de restart met de diskwalificatie van Desmet:

1.000 meter shottrack mannen:

programma van Stijn Desmet
zaterdag 5 februari reeksen 1.000 meter diskwalificatie verslag
woensdag 9 februari kwartfinales 3e (naar HF) verslag
woensdag 9 februari halve finales 5e (naar B-finale) verslag
woensdag 9 februari B-finale 3e (13e allround) verslag
vrijdag 11 februari reeksen 500 meter 3e (naar KF) verslag
zondag 13 februari kwartfinales 4e (out) verslag