Biatlete Lotte Lie blikt vooruit: "Door wind zullen we verrassingen krijgen"

Lotte Lie op training.

In de bittere koude en hevige wind in de bergen rond Peking is langlaufen en schieten geen makkelijke opgave. Lotte Lie zorgt maandag voor een Belgische primeur als eerste biatlete op de Winterspelen. "Een grote eer voor mij."

Maandag opent Lotte Lie haar reeks wedstrijden met de 15 km individueel in het National Biathlon Centre in Zhangjiakou. Ze maakt naar eigen zeggen op dit nummer het meeste kans op een goed resultaat. Daarin moet 4 keer geschoten worden en een misser is meteen goed voor 1 minuut straftijd.   

 

Lie beschouwt het schieten als haar sterkste punt. Van alle biatletes met WB-punten waren 92,1% van haar schoten raak, enkel WB-leidster Røiseland heeft een beter percentage. "Met het geweer ben ik tot nu heel stabiel geweest." 

 

Maar in het National Biathlon Centre bemoeilijkt de wind dat onderdeel wel, dat werd meteen duidelijk in de gemengde estafette. "De wind is heel veranderlijk. Soms is die je gunstig gezind, dan weer niet. Ik denk dat we daardoor verrassende resultaten en podia zullen krijgen."   

 

In Zhangjiakou is het bovendien erg koud. "In het biatlon zijn de pakken dun, maar je wil toch ook vermijden dat je vingers koud worden. Want dan wordt het heel moeilijk om te schieten. Op dit parcours krijg je trouwens niets gratis, je moet altijd blijven werken. Er zijn veel bochten, een goede techniek is noodzakelijk."

De massastart halen is zeker mogelijk, maar het wordt wel moeilijk om dit te realiseren.

Lotte Lie

Lie wil de lat hoog leggen op de Winterspelen in Peking. "Het is mijn droom om de massastart te halen", zei het nummer 22 in de algemene wereldbekerstand. Dat wordt geen sinecure.


De 12,5 km massastart, voorzien op 19 februari, is enkel weggelegd voor de 30 beste biatleten: de top 15 van de wereldbekerstand, de medaillewinnaars in Zhangjiakou en de overige olympiërs die op de Spelen de meeste punten sprokkelen. 


"Dan moet ik waarschijnlijk wel in de top vijftien eindigen in de drie andere wedstrijden. Het is zeker mogelijk, maar het wordt wel moeilijk om dit te realiseren", beseft Lie.  

"Ik vind het leuk wanneer ik voor een Noorse eindig"

België heeft dankzij Lie voor het eerst een vrouw in het biatlon op de Winterspelen. "Dat is een grote eer voor mij. Ik wil aan België tonen dat mijn olympisch ticket verdiend is."

 

Lie heeft een Noorse vader en een Belgische moeder en zat in de Noorse jeugdselecties, maar doorstoten naar de elite bleek niet mogelijk. "Ik heb zeker geen revanchegevoelens. Maar ik vind het wel leuk wanneer ik voor een Noorse eindig", glimlachte Lie, die in Noorwegen woont. 

 

Individueel eindigde Lie dit wereldbekerseizoen zes keer in de top twintig. En in Oberhof verraste ze samen met Florent Claude door als zesde te finishen.

Bekijk het interview van Lotte Lie 2 dagen voor de wedstrijd:

programma van Lotte Lie
maandag 7 februari 15 km individueel 45e verslag
vrijdag 11 februari 7,5 km sprint 64e verslag