Ga naar de inhoud

Weer prijs voor Lotto-Soudal: jonge Maxim Van Gils imponeert bergop in Saudi Tour

Van Gils maakt voor het eerst het zegegebaar bij de profs.

Lotto-Soudal blijft het heel goed doen in het seizoensbegin. De jonge Maxim Van Gils (22) zette vandaag de koninginnenrit van de Saudi Tour (2.1) naar zijn hand op indrukwekkende wijze. Na een waaierspektakel reed hij bergop weg van Andrea Bagioli (Quick Step), waarna hij de zege niet meer weggaf op het vlakke. Van Gils is ook de nieuwe leider na zijn eerste profzege.

De vierde rit in de aantrekkelijke Saudi Tour was op papier ook de strafste. Vlak voor de finish in Harrat Uwayrid kregen de renners een zware klim van acht kilometer onder de wielen geschoven. 

 

De wolven van Quick Step Alpha Vinyl wachtten niet op de steile flanken om vol door trekken op het vlakke. Het peloton spatte in stukken uiteen in de wind, de blauwe brigade had zes jongens mee voorin.

 

Op de klim, met percentages tot 22%, leek Andrea Bagioli het harde werk van zijn ploegmaats ook af te zullen ronden. Even raakte de jonge Italiaan alleen, maar zijn leeftijdsgenoot Maxim Van Gils (Lotto-Soudal) vond toch nog een tweede adem.

 

Meer nog: op het steilste stuk liet Van Gils Bagioli ter plaatse, waarna hij met een bonus van 40 seconden aan de laatste acht vlakke kilometers kon beginnen.

 

Van Gils zat zonder water in de slotfase, maar hield al bij al toch gemakkelijk stand. Meteen een dubbelslag, want door het missen van de juiste waaier was leider Santiago Buitrago al even uit beeld verdwenen. 

 

Van Gils heeft nu 36 seconden voorsprong in het klassement. Met enkel nog een sprintrit op het programma, lijkt ook de eindzege binnen. Het is bovendien zijn allereerste zege bij de profs, de vierde al dit seizoen bij Lotto-Soudal.

Van Gils: "Moet eindzege thuisbrengen"

"Dit is erg speciaal, want ik ben geen veelwinnaar", vertelde een bescheiden Maxim Van Gils in het flashinterview. "Ik had echt een goeie dag. Mijn ploeg deed het prima om me in de eerste waaier te loodsen. Daar moest ik energie sparen en het afmaken."


Lotto-Soudal won al met Caleb Ewan in deze Saudi Tour. "Hij had veel vertrouwen in me en motiveerde me elke dag. Het is erg fijn dat ik het kan afronden."

 

Van Gils snijdt morgen als leider de slotrit aan. "We moeten gefocust blijven, maar mijn ploeg is erg sterk. We gaan weer voor ritwinst met Caleb en ik moet deze eindzege thuisbrengen."

Rituitslag
1. Maxim Van Gils 149km in 3u32'39"
2. Luka Mezgec (Slo) +40"
3. Tim Declercq  
4. Danny van Poppel (Ned)  
5. Rui Costa (Por)  
6. Daniel Oss (Ita)  
7. Alexis Renard (Fra)  
8. Santiagio Buitrago (Col)  
9. Andrea Bagioli (Ita) +44"
10. Alexandre Geniez (Fra) +1'19"
Stand na rit 4
1. Maxim Van Gils 17u09'38"
2. Santiago Buitrago (Col) +36"
3. Rui Costa (Por) +48"
4. Tim Declercq +52"
5. Danny Van Poppel (Ned) +57"
6. Daniel Oss (Ita)  
7. Anthon Charmig (Den) +1'29"
8. Alexandre Geniez (Fra) +1'36"
9. Alexis Renard (Fra) +1'45"
10. Simone Consonni (Ita) +1'46"

De beslissende demarrage:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vreugde in het kamp van Lotto-Soudal:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Onze wielerman sprak vorig jaar met jonge wolf Maxim Van Gils

rittenschema
        winnaar leider
rit 1 1/02 Winter Park - Winter Park 198 km Ewan Ewan
rit 2 2/02 Taibah University - Abu Rakah 164 km Buitrago Buitrago
rit 3 3/02 Tayma Hadaj Well - Alula Old Town 181 km Groenewegen Buitrago
rit 4 4/02 Winter Park - Harrat Uwayrid 149 km Van Gils Van Gils
rit 5 5/02 Alula Old Town - Alula Old Town 139 km Groenewegen Van Gils