Nathan Chen loodst VS naar koppositie in teamcompetitie kunstschaatsen

Vier jaar na zijn ontgoocheling op de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang heeft de Amerikaan Nathan Chen een prima terugkeer op het olympische ijs gemaakt. Hij domineerde vrijdag in stijl de korte kür voor mannen in de landencompetitie in het kunstschaatsen. Na 1 dag staat de VS op kop.

Chen zette een nieuw persoonlijk record neer met 111,71 punten (tegen 110,38 in 2019) na een knappe prestatie. Hij kwam zelfs in de buurt van het wereldrecord (112,72) van zijn rivaal voor olympisch goud in de individuele competitie, de Japanner Yuzuru Hanyu, die vrijdag afwezig was.   

 

De verrassing kwam in het ijsdansen, met de eerste plaats en de bijbehorende tien punten van de Amerikanen Madison Hubbell en Zachary Donohue (86,56) voor de regerende wereld- en Europees kampioenen, de Russen Victoria Sinitsina en Nikita Katsalapov (85,05/9 ptn).   

 

Bij de paren kenden de Chinezen Sui Wenjing en Han Cong, die de korte kür met een wereldrecord van 82,83 punten wonnen, een droomstart. Ze hielden de Russische Europese en wereldkampioenen Anastasia Mishina en Aleksandr Galliamov (82,64/ 9 ptn) achter zich.   

 

Aan het einde van de eerste van drie wedstrijddagen staan de Verenigde Staten aan de leiding met 28 punten voor Rusland (26), China (21) en Japan (20). De teamcompetitie wordt zondag voortgezet met de korte programma's voor vrouwen en de vrije programma's voor mannen. Maandag volgden de laatste drie vrije programma's.