Casse neemt afscheid van coach Van der Ham: "Hij heeft me gevormd, maar ik kan nog veel groeien"

Matthias Casse.

Matthias Casse (24) wordt niet langer getraind door de Nederlander Mark van der Ham. Aan de zijde van Van der Ham boekte Casse zijn beste resultaten: goud op EK en WK en brons op de Spelen in Tokio. "Mark vormde mijn judostijl. Ik begrijp zijn beslissing, maar dat maakt het niet minder moeilijk om het te verwerken."

"Complete judoka"

Na een samenwerking van vijf jaar met de Vlaamse judofederatie besliste Mark van der Ham om andere oorden op te zoeken. De ervaren Nederlander lag in die tijd aan de basis van alle successen van topjudoka Matthias Casse. 

 

Nu scheiden hun wegen. "Ik was nog junior toen de samenwerking met Mark begon in februari 2017. Nu gaat hij een nieuwe uitdaging aan. Ik begrijp die beslissing, maar dat maakt het niet minder moeilijk om het te verwerken", laat Casse weten in een persbericht.

 

"De voorbije vijf jaar hebben Mark en ik elkaar gestimuleerd. We zijn ook allebei gegroeid in onze carrières: Mark als trainer, ik als atleet. Onder zijn hoede ben ik uitgegroeid tot een complete judoka. Bijna al mijn resultaten behaalde ik met Mark als trainer: een Europese titel, goud op het WK - als eerste Belgische man ooit - en olympisch brons."

Onder de hoede van Mark ben ik uitgegroeid tot een complete judoka.

Matthias Casse

Van der Ham kneedde Casse tot de judoka die hij nu is. "Hij vormde mijn judostijl en heeft me met een duidelijke visie structuur bijgebracht in het dagelijkse leven en in mijn judo", blikt Casse terug.

 

"Mark heeft ongelooflijk veel judokennis en kan deze ook goed overbrengen. Hij heeft me geleerd judo te doorgronden. We nemen op sportief vlak afscheid van elkaar met een groot wederzijds respect."

 

"We zullen elkaar nog ontmoeten op en naast de mat. En ik weet dat ik nog steeds bij hem terecht kan. Ik wens Mark het allerbeste toe in zijn nieuwe functie. Ik ben ervan overtuigd dat hij uitstekend werk zal leveren en dat kan de judosport alleen maar ten goede komen."

Ik weet dat ik nog steeds bij Mark terecht kan.

Matthias Casse

"Opportuniteit"

Niet alleen voor Casse, maar ook voor de hele judofederatie was Van der Ham belangrijk. "Hij legde mee de fundamenten van de huidige structuur", weet Casse. "Samen met Damiano Martinuzzi bood hij de judoka's een zo breed mogelijke ondersteuning."

 

"De verandering van vandaag moeten we ook zien als een opportuniteit. Judo is zo veelzijdig en er zijn nog heel wat aspecten waarin ik kan groeien. Een nieuwe coach, die complementair is aan Damiano, en die met een verfrissende kijk nieuwe ideeën lanceert, kan de ontwikkeling van mij en de andere judoka’s binnen Judo Vlaanderen voortzetten." 

 

"Ik ben zeer dankbaar voor de uitstekende en succesvolle samenwerking met Mark, maar ik kijk ook vol goede moed naar de toekomst, met vertrouwen in mezelf en in Judo Vlaanderen", concludeert Casse, die zich aan het voorbereiden is op de Grand Slam van Tel Aviv.