Belgian Cats zijn vertrokken naar VS: "Met angst voor corona"

De Belgian Cats zijn vertrokken naar het WK-kwalificatietoernooi.

Op het WK-kwalificatietoernooi krijgen de Belgian Cats verschillenden katjes te geselen. Niet enkel Puerto Rico, de VS en Rusland, maar ook het coronavirus zou wel eens een taaie tegenstander kunnen worden. "Gisteren waren we allemaal wat bang toen we getest werden", zegt Antonia Delaere.

Geen Julie Vanloo vanmorgen op de luchthaven van Brussel. Een positieve coronatest gisteren was de boosdoener.

Coronavrees was er ook rond Emma Meesseman. Dinsdag speelde ze in de EuroLeague tegen Salamanca. Bij Meessemans team Jekaterinenburg ontbraken in dat duel liefst 6 speelsters door corona.

"Iedereen was gisteren wel wat bang toen we getest werden. Je weet gewoon niet meer wanneer je het virus zal oplopen", vertelt Antonia Delaere.

 

"Julie (Vanloo) heeft niets van symptomen. Dus het is allemaal een beetje bizar."

 

Zijn de Cats nu extra waakzaam? "De meeste speelsters hebben de voorbije periode corona gehad. Dus ik denk dat we ergens wel wat safe zitten. Maar er blijft natuurlijk een angst."

"Mentaal goed voorbereid op lastige trip"

In de VS krijgen de Belgische basketbalvrouwen niet het beste speelschema voorgeschoteld.

3 wedstrijden in 4 dagen. Bovendien moeten de Cats na de clash tegen de VS het vliegtuig nemen naar de Dominicaanse Republiek, waar ze hun laatste match afwerken tegen Rusland. Waarom? Omdat het vaccin van de Russinnen niet erkend wordt in de VS.

Het wordt dus een zware trip voor de Cats. "We weten het al een tijdje, dus we zijn er mentaal goed op voorbereid. Al blijft het wel bizar hoe de (internationale basketbalfederatie) FIBA dit heeft geregeld", zegt Delaere.

 

"We zullen er het beste van maken. Hopelijk kunnen we tegen Puerto Rico meteen een goede prestatie neerzetten."

Ondanks het vele gereis behoudt Delaere een positieve mindset. "We maken veel kans om ons te kwalificeren. Bovendien spelen we tegen de VS, dat is een droomaffiche voor iedereen."

We kennen ons speelschema, al blijft het wel bizar hoe de FIBA dit heeft geregeld

Antonio Delaere
programma
Puerto Rico België 65-98 verslag
België Verenigde Staten 75-84 verslag
Verenigde Staten Puerto Rico 93-55  
Rusland België 43-66 verslag
Puerto Rico Rusland 68-102  
stand
    M W V saldo ptn
1. België 3 2 1 +47 5
2. Verenigde Staten 2 2 0 +47 4
3. Rusland 2 1 1 +11 3
4. Puerto Rico 3 0 3 -105 3

De Verenigde Staten zijn al zeker van het WK. Naast de VS staan er nog 2 WK-tickets op het spel. België speelt eerst 2x in Washington en reist dan naar de Dominicaanse Republiek voor de wedstrijd tegen Rusland. De Russische vrouwen mogen de VS niet in omdat het Russische vaccin niet erkend is in de States. Rusland speelt enkel tegen België en Puerto Rico.