Super-WK in 2023 in Glasgow: WK wielrennen valt tussen 3 en 13 augustus

Julian Alaphilippe won de voorbije twee edities.

De Internationale Wielerunie UCI organiseert volgend jaar voor het eerst een "Super-WK" in de wielersport. In Glasgow, Schotland, wordt van 3 tot 13 augustus 2023 het WK in verschillende disciplines georganiseerd. Ook op de weg, wat betekent dat de regenboogstrijd dan tussen de Tour en de Vuelta valt.

Dit jaar wordt het WK wielrennen in september georganiseerd in Wollongong (Australië). Een WK aan het einde van het seizoen na de Vuelta, het is al jaren vaste kost.

 

Maar volgend jaar verandert het format. UCI-voorzitter David Lappartient had bij zijn aanstelling al aangekondigd dat hij elke 4 jaar een "Super-WK" wil organiseren waarbij de wielerfamilies samenkomen tijdens een WK-tiendaagse.

 

Dat moet telkens 1 jaar voor de Olympische Spelen gebeuren, waardoor 2023 dus de primeur krijgt. Dat zal in Schotland georganiseerd worden met Glasgow als zenuwcentrum.

 

De exacte data moeten nog worden vrijgegeven, maar de WK's - onder meer op de weg, MTB, BMX en de piste - worden tussen 3 en 13 augustus ingeroosterd. 

 

Van de Tour gaat het volgend jaar dus vrijwel rechtstreeks naar het WK.

 

In 2018 organiseerde Glasgow het EK. Matteo Trentin was toen sneller dan Mathieu van der Poel en Wout van Aert.