Ga naar de inhoud

Santiago Buitrago boekt in 2e rit in Saudi-Arabië zijn allereerste profzege

Buitrago klopt Bagioli, gisteren nog de pechvogel van de dag.

De Colombiaan Santiago Buitrago heeft de 2e etappe in de Ronde van Saudi-Arabië op zijn naam geschreven. De renner van Bahrain-Victorious was de sterkste op de nijdige slotklim. Voor de 22-jarige Buitrago is het zijn eerste zege in het profpeloton. Hij wordt meteen ook de nieuwe leider.

De golvende etappe van 163 kilometer, tussen de Taibah University van Al Ula en aankomstplaats Abu Rakah, werd gekleurd door een vlucht van drie. Daarin voor de tweede dag op rij de Noor Martin Urianstad en de Griek Polychronis Tzortzakis, en daarnaast ook de Nederlander Jeroen Meijers.

Het trio telde een maximale voorsprong van zo'n 4 minuten. De vlucht werd beëindigd door het werk van Lotto Soudal en Quick-Step Alpha Vinyl, waarbij Thomas De Gendt en Iljo Keisse de mouwen hoog opstroopten.

De aankomst van de 2e etappe lag bovenop een helling van 1,5 kilometer aan bijna 8 procent gemiddeld. Terwijl het peloton helemaal versplinterde op de steilste stroken, sloegen twee renners een kloof: de 22-jarige Buitrago en Andrea Bagioli van Quick Step-Alpha Vinyl.

Bagioli, die gisteren nog als laatste over de streep bolde na een val, was intrinsiek de snelste, maar liet zich in de luren leggen door Buitrago, die naar zijn eerste profzege knalde. Maxim Van Gils (4e) was de eerste Belg. Buitrago is meteen ook de nieuwe leider, met 7 seconden voorsprong op Caleb Ewan.

Bekijk de laatste kilometer:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Toen Buitrago dacht dat hij zijn eerste profzege boekte (in 2020)...

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het nieuwe klassement:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
rittenschema
        winnaar leider
rit 1 1/02 Winter Park - Winter Park 198 km Ewan Ewan
rit 2 2/02 Taibah University - Abu Rakah 164 km Buitrago Buitrago
rit 3 3/02 Tayma Hadaj Well - Alula Old Town 181 km Groenewegen Buitrago
rit 4 4/02 Winter Park - Harrat Uwayrid 149 km Van Gils Van Gils
rit 5 5/02 Alula Old Town - Alula Old Town 139 km Groenewegen Van Gils