NFL is in de ban van aanklacht Brian Flores: "De etterbuil is gebarsten"

Het afscheid van American Football-legende Tom Brady is een dag later al volledig naar de achtergrond verdrongen. In de VS woedt een nieuwe zaak in alle hevigheid. Brian Flores is de aanstoker, een zwarte Amerikaanse coach. Hij sleept enkele teams en de NFL voor de rechter wegens discriminatie. 

"Een dikke en lelijke etterbuil is gebarsten." Amerika-correspondent Gerrit De Vos duidt meteen hoe lijvig het dossier is dat het (sport)nieuws in de VS vandaag beheerst.

 

"Kort uitgelegd: Brian Flores is een beloftevolle coach die onlangs ontslagen werd bij Miami Dolphins, waar hij het volgens de middelen die ter beschikking waren toch goed deed."

 

"Hij was een belangrijke kandidaat bij enkele andere teams die een hoofdcoach zochten en sleept nu enkele teams en de NFL voor de rechter. De reden voor de rechtszaak: racistische discriminatie."

 

Om de zaak te begrijpen, moet u weten dat in de Amerikaanse competitie de Rooney Rule bestaat. Die regel houdt in dat elk team minstens één kandidaat van een minderheidsgroep moet interviewen bij een vacature.

 

"Flores zegt nu dat heel wat ploegen dat interview doen om die regel in te willigen, maar dat ze niet de intentie hebben om die coach in kwestie effectief de job aan te bieden. Ze doen het als het ware pro forma."

""We zeggen dit al jaren", reageert de Afro-Amerikaanse gemeenschap"

De 40-jarige Flores klaagt naast de NFL en Miami Dolphins ook Denver Broncos en New York Giants aan. 

 

Maar hoe kan hij staven dat die Rooney Rule - waarbij de minderheidsgroepen dus niet over het hoofd mogen worden gezien - niet correct is toegepast?

 

"Hij heeft het gevoel dat de interviews schijnvertoningen waren. Hij beschikt over sms-berichten die zeggen dat hij de job zou krijgen bij de Giants, maar die tekstberichten waren bedoeld voor een andere Brian."

 

"De verzender heeft de twee Brians dus omgedraaid. Flores geeft aan dat de beslissing dus 3 dagen voor zijn interview al gevallen was."

 

En dat pikt de Afro-Amerikaanse gemeenschap niet. Het gros van de teams kan als blank bestempeld worden, maar 70 procent van de spelers zijn "minority players".

 

"Flores' ouders komen uit Honduras. Bij de Afro-Amerikanen en de Latino's heb je de reactie: "Zie je wel... We zeggen dit al jaren." Told you so."

Brian Flores heeft het gevoel dat de interviews schijnvertoningen waren.

Correspondent Gerrit De Vos