Biatlon op de Olympische Winterspelen in Peking: programma, favorieten en Belgen

Een combinatie van uithouding, snelheid en precisie. Tijdens het biatlon zie je de meest veelzijdige atleten aan het werk. Wat zijn de regels van de sport en wie zijn de grote favorieten? Je leest het in onze biatlongids voor beginners.

Wat is Biatlon?

Biatlon is de combinatie van 2 disciplines in 1 race: langlaufen en schieten. Het ene vereist een ijzersterke conditie, het andere controle en stabiliteit.

 

Er zijn 6 onderdelen in het biatlon: individueel, sprint, achtervolging, aflossing, gemengde aflossing en de massastart. 

 

In elk onderdeel langlaufen de deelnemers in "freestyle". In die stijl worden de skilatten in een V-vorm geplaatst: met de staarten dichter bij elkaar dan de tippen. 

 

De atleten dragen tijdens het langlaufen een geweer op hun rug, goed voor 3,5 kg aan gewicht. Bij elke schietstand wordt dat geweer gebruikt om 5 targets vanaf 50 meter - liggend of staand - weg te knallen. Liggend is de diameter van de schijf 4,5cm groot, staand 11,5cm.

 

 Missen is uit den boze. Voor elk gemist schot wordt de atleet bestraft, maar de straf hangt af van de wedstrijd. In de individuele competitie krijg je een minuut straftijd per misser, bij de andere onderdelen volgt er na een misser een strafronde van 150 meter. Bij de estafette mag je per schietbeurt tot 3 extra patronen gebruiken (8 in totaal).

Waar vindt het plaats?

Alle biatlonwedstrijden worden, toepasselijk, afgewerkt in het "Zhangjiakou Biathlon Centre".

 

Gelegen op zo'n 180km ten noorden van Peking ligt de arena waar de beste biatleten van de wereld zich meten. De tribunes bieden plaats aan 6000 toeschouwers.

Wie zijn de favorieten?

Bij de mannen is er maar 1 goudenmedaillewinnaar van Pyeongchang die in Peking zijn titel komt verdedigen: Johannes Thingnes Bø. De afgelopen 3 jaar domineerde de Noor het biatlon. Toch greep hij naast het goud op het WK in 2021.

 

De Noor moet in China vooral rekening houden met de Fransen Quentin Fillon Maillet en Emilien Jacquelin. Ook de Zweed Sebastian Samuelsson maakte afgelopen seizoen een sterke indruk.

 

Ook bij de vrouwen is het Noorwegen boven. Vorig seizoen perfectioneerde Tiril Eckhoff perfectioneerde haar schiettechniek, maar dit seizoen zoekt ze nog naar haar beste vorm. 

 

Die vorm heeft haar landgenote Marte Olsbu Røiseland wel al beet. Ze is de leidster in de algemene Wereldbeker en won dit seizoen al 7 keer. Uitkijken is het ook naar de Zweedse zusjes Öberg en de Wit-Russinnen Alimbekava en Sola.

Johannes Thingnes Bø is de topfavoriet bij de mannen.

De Belgen

België stuurt 5 biatleten naar Peking. 4 mannen en 1 vrouw.

 

Lotte Lie waagt zich aan de 15 km, 7,5 km sprint 10 km achtervolging en de 12,5 km massastart.

 

De mannen; Cesar BeauvaisFlorent Claude, Tom Lahaye-Goffart en Thierry Langer gaan zowel individueel als in team aan de slag. Op dinsdag 15 februari staat de 4x7,5km estafette op de agenda.

programma van Lotte Lie
maandag 7 februari 15 km individueel 45e verslag
vrijdag 11 februari 7,5 km sprint 64e verslag
programma van Florent Claude
dinsdag 8 februari 20 km individueel 75e verslag
zaterdag 12 februari 10 km sprint 84e verslag
dinsdag 15 februari 4x7,5 km estafette 20e verslag
programma van Thierry Langer
dinsdag 8 februari 20 km individueel 77e verslag
zaterdag 12 februari 10 km sprint 67e verslag
dinsdag 15 februari 4x7,5 km estafette 20e verslag
programma van Cesar Beauvais
dinsdag 8 februari 20 km individueel 91e verslag
zaterdag 12 februari 10 km sprint 94e verslag
dinsdag 15 februari 4x7,5 km estafette 20e verslag
programma van Tom Lahaye-Goffart
dinsdag 8 februari 20 km individueel 90e verslag
zaterdag 12 februari 10 km sprint 91e verslag
dinsdag 15 februari 4x7,5 km estafette 20e verslag

Programma biatlon op de Winterspelen