Super Bowl: Los Angeles Rams - Cincinnati Bengals. Wat moet u weten?

Gaan de ringen maandagnacht rond de vingers van de Los Angeles Rams of de Cincinnati Bengals?

Vannacht wordt in Los Angeles de Super Bowl gespeeld, de jaarlijkse finale van het American Football-seizoen in Amerika. Twee verrassende teams nemen het tegen elkaar op: de Cincinnati Bengals en de Los Angeles Rams. Naast het sportieve spektakel is het ook weer uitkijken naar de populaire "halftime show".

Bengals: voor het eerst in 33 jaar naar de Super Bowl

Cincinnati is dé grote verrassing in de finale. De Bengals wonnen wel hun divisie, maar eindigden het reguliere seizoen met slechts 10 overwinningen en 7 verliespartijen. 

 

In de play-offs ontpopten ze zich echter tot een hecht winning team met zeges tegen achtereenvolgens: de Las Vegas Raiders en de - op papier - véél sterkere Tennessee Titans en Kansas City Chiefs.

 

Drijvende kracht achter het team uit "Cincy" is de jonge quarterback Joe Burrow. In 2020 werd de wonderboy als eerste gedraft uit het college football waar hij elke trofee gewonnen had die er te winnen viel. 

 

Z’n eerste seizoen bij de Bengals eindigde abrupt en dramatisch toen hij zijn kruis- en mediale banden van z’n knie scheurde. Maar dit jaar is Burrow terug en heeft hij het hoogste geslaagde passpercentage van de hele NFL. 

 

Daar heeft z’n wide receiver en rookie Ja’marr Chase alles mee te maken. De 21-jarige Chase komt uit dezelfde universiteit als Burrow (LSU). De twee  werden er samen ook kampioen. Dit seizoen vinden ze elkaar opnieuw blindelings in de play-offs op het allerhoogste niveau.

Wide receiver Ja'Marr Chase (L) en quarterback Joe Burrow (R)

Rams: ervaren, uitgebalanceerd en thuisvoordeel

De Los Angeles Rams eindigden het reguliere seizoen met 12 overwinningen en slechts 5 nederlagen. Hierdoor wonnen ze de NFC West divisie, die dit seizoen bol stond van de goede teams.

 

Op weg naar de Super Bowl schakelden ze in de play-offs achtereenvolgens de Arizona Cardinals, de regerende kampioen Tampa Bay Buccaneers met Tom Brady én hun eeuwige rivaal, de San Francisco 49ers, uit.

 

In 2019 verloren de Rams nog de Super Bowl tegen de New England Patriots (toen ook met Tom Brady). Het team van toen heeft wel een metamorfose ondergaan. Enkel Aaron Donald, voor de meeste volgers één van de beste verdedigers ooit in de NFL, vormt nog steeds het hart van de sterke defence.

 

In de aanval heeft kersvers quarterback Matthew Stafford, na 12 seizoenen bij de Detroit Lions, eindelijk een team gevonden waarmee hij een gooi kan doen naar de oppergaai. Met onder meer wide receivers als Cooper Kupp en Odell Beckham Junior heeft Stafford alvast meerdere offensieve troeven.

 

Een extra voordeel voor de Rams is het feit dat de finale dit jaar toevallig in hun eigen stadion gespeeld wordt, iets wat al jaren op voorhand vastligt.

Quarterback Matt Stafford (L) en defensive tackle Aaron Donald (R)

Halftime Show met de allergrootsten uit de rap-muziek

Ook de halftime show is elk jaar een spektakel waar veel mensen op zitten te wachten. En wie LA zegt, zegt rapmuziek. Niemand minder dan Dr.Dre, Snoop Dog, Eminem, Kendrick Lamar en Mary J.Blige zullen tijdens de rust een geweldige klank- en lichtshow op het veld brengen.

 

In het splinternieuwe SoFi Stadium in Los Angeles, geopend in 2020, zal speciaal voor de Super Bowl de capaciteit verhoogd worden naar 100.000 toeschouwers. De gemiddelde prijs voor een ticket bedraagt 6500 dollar. Maar geen nood: het stadion is sowieso uitverkocht.

 

Ongeveer 100 miljoen Amerikanen zullen via televisie of streamingsdiensten de Super Bowl live volgen. En uiteraard wordt de wedstrijd in bijna alle landen ter wereld uitgezonden. 

 

Dit zorgt voor astronomische reclameprijzen die dit jaar de kaap van de 7 miljoen dollar (voor 30 seconden) bereikt hebben. Die spotjes zijn dan ook iets om naar uit te kijken. Maandagochtend om half één (00.30 uur) onze tijd begint de wedstrijd.

 

SoFi Stadium