Loena Hendrickx en Armand Marchant dragen Belgische vlag op openingsceremonie Peking 2022

Kunstschaatsster Loena Hendrickx en alpineskiër Armand Marchant.

Nog 3 keer slapen en de Olympische Winterspelen beginnen in de Chinese hoofdstad Peking. Op de openingsceremonie zullen voor België kunstschaatser Loena Hendrickx en alpineskiër Armand Marchant de Belgische vlag dragen. Dat heeft het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) bekendgemaakt.

In 2018 in Peyongchang was de eer van Belgische vlaggendrager weggelegd voor Seppe Smits, de snowboarder ontbreekt dit jaar door blessureleed.

Sinds de Zomerspelen van vorig jaar in Tokio staat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) 2 vlaggendragers per land toe. De nationale olympische comités mogen daarover zelf beslissen, maar als ze voor een duo gaan, moet het een man en vrouw zijn.

Hendrickx (22), op de Spelen in Pyeongchang 16e, zei 1,5 week geleden dat ze het een eer zou vinden om de Belgische vlag te dragen tijdens de openingsceremonie. "Maar ik wil die vlag zeker niet opeisen. Het is een grotere eer zelf gevraagd te worden, dan erom te bedelen", klonk het toen bij de nummer vijf van het WK 2021 en de nummer vier van het voorbije EK.

Marchant (24) komt op zijn eerste Winterspelen in actie op de slalom, de reuzenslalom en de super-G. De slalomspecialist was er in 2018 op de Spelen in Pyeongchang niet bij, nadat hij een jaar eerder een zware blessure had opgelopen aan zijn linkerbeen.

Marchant, die vorige maand knap zevende eindigde in de wereldbekerslalom in Val d'Isère, werd op 5 januari 2020 vijfde op de slalom in Zagreb, het beste resultaat dat ooit door een Belg werd behaald op een wereldbeker alpineskiën.

België komt als negende land aan bod tijdens de parade in het Vogelnest-stadion. Hendrickx en Marchant zullen defileren met de Belgische driekleur na Jamaica en voor Japan.

Marchant is sinds zondag in Peking, Hendrickx vertrekt woensdag op de luchthaven in Zaventem. Team Belgium wordt in China vertegenwoordigd door 19 atleten. Zij treden aan in 9 sporten.