De erfenis van het WK in Fayetteville: "Investeringen op lange termijn"

Fayetteville kan terugblikken op een geslaagd WK veldrijden. Het was voor het eerst sinds Louisville 2013 dat de crossers nog eens naar de VS trokken voor hun regenbooggevecht. Maar blijft het bij dat ene bezoekje? Neen, klinkt het in de States.

Fayetteville is fietsgek, zo stelden onze reporters deze week vast in de VS. De clan achter de Walmart-supermarkt, de grootste warenhuisketen in de States, is verliefd op de fiets en dat vertaalt zich in de regio.

 

Het vorige WK in Louisville 2013 heeft amper iets teweeggebracht in die streek. Er zijn wel lokale races, maar grote evenementen worden er niet georganiseerd.

 

"Dit (Fayetteville) wordt iets anders", verzekert ex-crosser Timothy Johnson. "Dit parcours is gebouwd met veldrijden en mountainbiken in het achterhoofd, bovendien op het niveau van een Wereldbeker of een WK."

 

"Dat merk je aan de infrastructuur, maar bijvoorbeeld ook aan de voorzieningen voor de media. Je zou hier als het ware morgen al een WK mountainbike kunnen organiseren."

 

"Er is gedacht aan investeringen op lange termijn", weet de voormalige Amerikaanse kampioen. "Er zullen hier nog evenementen georganiseerd worden, zeker en vast."

 

"Dit is het MTB-centrum in de VS. Ze zijn er zelf vragende partij voor. Ze willen de verantwoordelijkheid dragen. Hier zit dus een bedoeling achter."

Er zullen hier nog evenementen georganiseerd worden, zeker en vast.

De Amerikaanse ex-crosser Timothy Johnson

"Er zijn veel veldritten in de VS"

Vooral de MTB-factor is bijzonder hot in Fayetteville. Waren de WB veldrijden van oktober en het WK van afgelopen weekend dan veeleer een promotiestunt voor dat MTB-luik?

 

Timothy Johnson: "De cross zal zeker en vast terugkeren naar hier. Het is een deel van de strategie om volk naar hier te lokken. Welk type fiets je dan wil gebruiken, dat maakt niet uit."

 

Al staat veldrijden wel duidelijk in de schaduw. "En toch zijn er veel races in de VS, vooral in Colorado, New England, North-Carolina en Californië."

 

"De sport is gelanceerd, maar er ontbreekt een pinnacle, een echt toppunt. Dat hebben we dit weekend nu wel gehad en dat moeten we vaker doen."

 

"Dan zal men hier ook beter begrijpen wat het betekent als Marianne Vos naar haar 8e wereldtitel sprint. Ik ben hoopvol dat de mensen hier echt beseffen wat het betekent om een WK veldrijden te organiseren."

 

Het publiek was in de VS alleszins crossgek. "Als je naar de Tour kijkt in de VS, dan is dat vaak omdat je het kan bekijken op je tv en omdat het je interesseert. Cyclocross, daar moet je echt naar zoeken. Maar als je beelden vindt, dan blijf je kijken."

Ik ben hoopvol dat de mensen hier echt beseffen wat het betekent om een WK veldrijden te organiseren.

De Amerikaanse ex-crosser Timothy Johnson

Onze ploeg ging op zoek naar de "legacy" van dit WK in Fayetteville: