Ga naar de inhoud

Brabançonne in La Marseillaise: Amaury Capiot knalt naar zijn eerste profoverwinning

 zo 30 januari 2022 17:05
Amaury Capiot maakt voor het eerst in zijn profcarrière het zegegebaar.
Amaury Capiot maakt voor het eerst in zijn profcarrière het zegegebaar.

Amaury Capiot heeft in Frankrijk zijn eerst zege als prof behaald. De Belg van Arkea-Samsic won zondag de sprint in La Marseillaise, voor Mads Pedersen en Francisco Galvan.

Wat de Omloop is in België, is in Frankrijk de GP de Marseille. De wielerwedstrijd in en om Marseille is traditioneel de opener van het seizoen bij onze Zuiderburen.

Na enkele vroege uitvalspogingen ontstond een kopgroepje van 6 renners, met daarbij ook twee Belgen: Louis Blouwe en Aaron Van Poucke. Maar voor Van Poucke ging het voorin te snel, twee renners uit het peloton maakten wel nog de sprong naar de spits van de wedstrijd.

De kopgroep bouwde zijn bonus uit tot een maximale voorsprong van zo'n 7 minuten, maar in de heuvels rond Marseille werden de vluchters uit elkaar gereten. De voorsprong smolt als sneeuw voor de zon, ook omdat in het peloton grote namen als Bettiol en Ulissi de knuppel in het hoenderhok gooiden.

Maar hoeveel bommetjes er ook gedropt werden, het waren uiteindelijk de sprintersploegen die het laatste woord kregen. In de afdaling naar Marseille kwam alles weer samen.

In de spurt bleek Amaury Capiot over de snelste benen te beschikken. Voor de 28-jarige Belg van Arkéa-Samsic is het zijn eerste overwinning bij de profs. Capiot, die vorige week ook al met de zege flirtte in de GP Valencia, sprintte sneller dan Mads Pedersen en Francisco Galvan.

Capiot: "Ik ben zo blij met deze overwinning"

Amaury Capiot toonde zich na zijn eerste profzege bijzonder dankbaar voor het werk van zijn ploeg. "Ongelooflijk, ze hebben heel knap werk verricht voor mij", straalde hij.

"Ik heb er geen woorden voor. De ploeg was zo sterk, zeker in de laatste 20 à  25 kilometer. Mijn ploegmaat Maxime Bouet is hier de "regional d'etape" en kende de wegen uit zijn hoofd. Ik moest maar volgen, het ging vanzelf. Ik ben zo blij met deze overwinning, het betekent ook veel voor onze ploeg."

Vorige week moest Capiot nog vrede nemen met een 2e plaats in Spanje. "Ik ben al 8 jaar prof en ik had nog niet gewonnen in mijn carrière, een zege ontbrak nog en daar komt nu eindelijk een einde aan. Dit maakt me heel gelukkig."

De ploeg heeft met Nairo Quintana, Nacer Bouhanni en Warren Barguil enkele grote kopmannen. "Zij zijn de leiders, zij moeten winnen, maar het is altijd goed als andere jongens uit de ploeg eens een zege pakken. We zijn met een paar subtoppers in de ploeg die ook hun kansen mogen gaan. Die toppers waren er vandaag niet bij, maar we bewijzen hiermee dat we ook ons mannetje kunnen staan en dat is altijd fijn voor de ploeg."

Met Connor Swift is er nog een snelle man in de ploeg. "We mochten allebei onze kans gaan, maar na de schifting op de Route des Crêtes was ik mee in die eerste groep en werkte de ploeg voor mij. Ze gaven me het vertrouwen en ik maak het vandaag af. Daar ben ik heel blij mee."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: