Ga naar de inhoud

Gastland Kameroen maakt einde aan Afrika Cup-sprookje van Gambia en Tom Saintfiet

Kameroen was een maatje te groot voor Gambia.

Er is een einde gekomen aan het sprookje van Gambia op de Afrika Cup. In de kwartfinales was het team van de Belgische bondscoach Tom Saintfiet niet opgewassen tegen gastland Kameroen, maar Gambia mag het toernooi wel met opgeheven hoofd verlaten.

Gambia had bij zijn allereerste deelname aan de Afrika Cup nog geen veldgoal tegen gekregen op weg naar de kwartfinales en werkte ook tegen Kameroen de tegenstander op de zenuwen met een ijzersterke defensieve organisatie.

Kameroen had in een weinig opwindende 1e helft wel het meeste van het spel, maar slaagde er maar sporadisch in om de Gambiaanse defensie in verlegenheid te brengen.

De beste kans voor de rust was van Collins Fai. De Standard-speler, die op het punt staat om naar Saudi-Arabië te verhuizen, jaste de bal vanuit de tweede lijn rakelings naast de kruising. Ook een kopbal van Aboubakar was het noteren waard.

Kameroen kwam wel mondjesmaat beter in de wedstrijd en in het eerste kwartier na de pauze mepte het gastland de ploeg van Tom Saintfiet tegen het canvas. Toko Ekambi buffelde een voorzet van Fai in doel en zette enkele minuten later meteen ook de 0-2 op het bord.

Gambia had nog ruim een halfuur om te reageren, maar er bleek te weinig gif te zitten in de Scorpions om een uitgekookt Kameroen pijn te doen. Exit Tom Saintfiet dus, die wel met trots kan terugblikken op de eerste Afrika Cup met Gambia.

Tom Saintfiet

Het Belgische tintje

Het duel tussen Gambia en Kameroen had overigens ook een stevig Belgisch tintje. Heel wat spelers die aan de slag zijn in de Jupiler Pro League of een verleden hebben in de Belgische competitie stonden op het veld.

Kameroen begon aan de wedstrijd met Ngadeu (Gent), Gouet (KV Mechelen), Fai (Standard), Casteletto (ex-Club Brugge) en Hongla (ex-Antwerp). Bij Gambia had Saintfiet een basisplaats voor Marreh (Gent) en Badamosi (Kortrijk). Ook ex-Genk-speler Colley kwam aan de aftrap.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Afrika Cup 2021: eindfase
finale
Senegal Egypte 0-0 (5-3 n.p.)
kleine finale
Burkina Faso Kameroen 3-3 (3-5 n.p.)
halve finales
Burkina Faso Senegal 1-3
Kameroen Egypte 0-0 (1-3 n.p.)
kwartfinales
Gambia Kameroen 0-2
Burkina Faso Tunesië 1-0
Egypte Marokko 2-1

Senegal

 

Equatoriaal-Guinea 3-1
1/8e finales
Burkina Faso Gabon 1-1 (7-6 n.p.)
Nigeria Tunesië 0-1
Guinee Gambia 0-1
Kameroen Comoren 2-1
Senegal Kaapverdië 2-0
Marokko Malawi 2-1
Ivoorkust Egypte 0-0 (4-5 n.p.)
Mali Equatoriaal-Guinea 0-0 (5-6 n.p.)