Toptalent gevormd door Clijsters en Henin, met papa die profvoetballer was: 7 weetjes over Sofia Costoulas

Krijgen we na lang wachten nog eens een Belgische grandslamtitel bij de junioren? Sofia Costoulas (16) kan vannacht de Australian Open op haar naam schrijven. Maar wie is het Belgische tennistalent? Een kennismaking in 7 weetjes.

Toptalent met efficiënt tennis

Sofia Costoulas staat al jaren bekend als de grote Belgische tennishoop voor de toekomst. Sinds ze op haar vierde voor het eerst een racket in de hand nam, groeide het aantal believers snel.

 

Costoulas is fysiek sterk en beschikt over een arsenaal aan kwaliteitsvolle slagen. Zonder franjes maar vooral efficiënt.

 

Op de wereldranglijst voor junioren prijkt ze momenteel op de 10e plaats. Haar balans dit kalenderjaar: 11 zeges, 0 nederlagen. Op het juniorentoernooi van Traralgon klopte ze de nummer 3 van de wereld in de finale.

Van Clijsters naar Henin en weer terug

De ruwe diamant Costoulas is al op verschillende academies fijngeslepen. Eerst trainde Costoulas onder het toeziend oog van Kim Clijsters in Bree. Vervolgens trok ze op jonge leeftijd naar het Elite Tennis Center in Cannes om er te werken met gereputeerde trainers.

 

Uiteindelijk keerde Costoulas terug naar België om te  werken bij Justine Henin in Limelette. En na tal van omzwervingen keerde ze eind 2021 terug naar de Kim Clijsters Academy.

Gesteund door Griekse achterban

De decibelmeter schiet opvallend hoog voor een juniorenmatch. Costoulas kan in Melbourne rekenen op een hele hoop supporters.

 

De reden? De fanatieke achterban van Stefanos Tsitsipas en Maria Sakkari steunt onze landgenote omwille van haar Griekse roots langs vaders kant. "De cultuur van het land is heel belangrijk voor me", vertelde ze deze week. "Ik heb veel familie in Griekenland en kon de taal vloeiend spreken toen ik klein was."

Sponsormagneet op jonge leeftijd

Ook sponsors hadden het talent van Costoulas snel in de gaten. Lang voor ze ook maar haar rijbewijs kon halen, sloot ze al een deal met autobouwer Volvo.

 

Nike, Wilson en Etixx zijn nog enkele partners.

Papa was profvoetballer

Topsport zit Costoulas in het bloed. Haar vader Sotire, geboren in Congo maar dankzij zijn pleegvader ook met Griekse roots, was in de jaren negentig namelijk profvoetballer in onze Belgische competitie. De verdediger kwam in eerste klasse uit voor STVV en speelde daarnaast ook voor Eupen, Heusden-Zolder en Wezet.

 

“Sofia heeft ook een tijdje gevoetbald, maar dat viel niet langer te combineren met tennis”, vertelde mama Patricia eerder.

Sotire Costoulas (links) in duel met Antwerp-speler Omar Mussa.

Zot van Pokémons en dieren

Tijdens de US Open in New York poseerde ze niet toevallig voor een schilderij van Pikachu. In haar voorstelling op de website van Be Gold, dat de beste jonge Belgische topsporttalenten steunt, geeft Costoulas toe dat haar grootste hobby Pokémon is. "Zowel games als het verzamelen van kaarten."

 

Daarnaast is ze ook een echte dierenvriend. "Mocht ik niet zoveel reizen dan was het bij ons thuis Pairi Daiza."

Kans om geschiedenis te schrijven

Krijgt An-Sophie Mestach na 11 jaar een opvolgster? Na haar triomf op de Australian Open won er geen enkele Belg, man of vrouw, een grandslamtoernooi bij de junioren.

 

Slaagden daar wel voor de rest ook nog in: Kirsten Flipkens (Wimbledon en US Open in 2003), Justine Henin (Roland Garros in 1997), Nancy Feber (Wimbledon in 1993), Geneviève Domken (Wimbledon in 1947) en Christiane Mercelis (Wimbledon in 1949).

 

Bij de jongens was er nog minder succes bij de jeugd: Jacky Brichant won Roland Garros in 1947, Kimmer Coppejans in 2012.