Ga naar de inhoud

Jean-Marie Philips: "Momenteel is Union dé ploeg van Brussel en niet Anderlecht"

De Brusselse derby tussen Union en Anderlecht van zondag is extra gekruid door de positie in de ranglijst van beide teams. Brusselaar Jean-Marie Philips was tot voor kort als CEO verbonden aan Union. Hoe kijkt hij naar de match uit?

Jean-Marie Philips was tussen 2012 en 2018 CEO bij Union en zetelde tot afgelopen zomer ook in de Raad van Bestuur van de club. Nu heeft hij geen officiële banden meer met de club, maar zijn hart klopt nog altijd voor blauw en geel.

 

"Union-Anderlecht is een heel speciale derby, omdat het over twee clubs gaat met een rijke geschiedenis, al is die van Union weliswaar van lang geleden."

 

"Er is uiteraard een rivaliteit tussen beide teams, maar wel een gezonde rivaliteit. De supporters van Union staan bekend als faire supporters. Rivaliteit sluit geen respect uit."

 

Beide clubs hebben ook hun eigen karakter. "Anderlecht is de luxeclub, die supporters van over het hele land aantrekt. Union is meer een volkse club, met voornamelijk een lokale verankering."

"Het is nog te vroeg om nu al over de titel te spreken"

Ondanks dat Union en Anderlecht jarenlang op een ander niveau hebben gespeeld, houdt Jean-Marie Philips goeie herinneringen over aan een recente derby. "In 2018 ging Union in de beker op Anderlecht met 0-3 winnen, door 3 goals van Niakaté."

 

"Union had toen een voorhoede met Niakaté, Tau en Selemani. Nu is dat er een met Vanzeir en Undav. Ook niet slecht."

 

Zondag staat er nog geen titel op het spel, tenzij dan die van "ploeg van Brussel". "Vandaag is Union de "ploeg van 't stad", zoals ze dat in Antwerpen zeggen, en niet meer Anderlecht."

 

Over een echte titel wil Philips nog niet spreken. "Dat is nog te vroeg. Er komen nog play-offs aan, waaraan je met de helft van de punten begint. Van onze spelers heeft nog niemand dat meegemaakt, dus je weet niet hoe ze daarmee zullen omgaan, met die extra stress."