Het WK-dagboek van Maarten Vangramberen: kennerspubliek, kogelkolos en een brandweerwagen

De hoogmis van het veldrijden, het WK, wordt dit jaar in Fayetteville georganiseerd. Een week lang wordt in dit stadje in Amerika dus opvallend veel Nederlands gesproken. Maarten Vangramberen geeft ons elke dag zijn indrukken vanop het WK veldrijden.

"Het publiek hier bestaat uit kenners"

Het werd brons op de eerste wedstrijddag voor de mixed relay en dat is toch een kleine teleurstelling voor een veldritland. Het was niet de allerbeste ploeg die we hadden kunnen opstellen, maar dat was zo voor elk land. Alicia Franck gaf het ook wel toe dat ze teleurgesteld waren.

 

En dan hoor je wel dat we tactisch gefaald zouden hebben, maar dit was zoeken voor iedereen. Vroeg of laat valt dat wel in zijn plooi. 

 

In het begin was dat op de mixed relay in de atletiek net hetzelfde. Sommige landen startten met een man, andere met een vrouw. Uiteindelijk is er nu een beetje een vaste volgorde en dat zal bij het veldrijden ook wel gebeuren.

 

Er was trouwens echt veel sfeer. Het publiek bestaat uit kenners. Ze kennen Sporza ook. In Amerika kennen ze nauwelijks iets van veldrijden, maar de Amerikanen die het wel volgen en hier zijn, zijn echte freaks. Grote kenners. En die kijken dus vaak via Sporza.

Publiek moedigt Lars van der Haar aan tijdens zijn verkenning.

"Hopen op selfie met kogelstoter Reese Hoffa in hotel"

We delen het hotel met nog een hele ploeg atleten trouwens. Ik ben eens gaan polsen en ze zijn van de universiteit van Georgia. Ze komen hier trainen omdat de accommodatie hier top is, opnieuw dankzij het geld van Walmart.

 

Hun kinesist is trouwens Reese Hoffa, een zeer fascinerende figuur. Veel mensen zullen hem niet meer kennen, maar dat was een wereldkampioen kogelstoten Hij werd ook derde op de Spelen in Londen. Ik heb er ook eens naast gezeten op de bus op een WK in Moskou.

 

Dat is een kolossale atleet en ik probeer hem hier vast te grabbelen voor een selfie. Dat wil ik absoluut.

"Prachtige brandweerwagen is de blikvanger naast het parcours"

Je kijkt hier soms ook wel je ogen uit, zo viel bijvoorbeeld vandaag de brandweerwagen naast het parcours op. Die is prachtig. Er zit heel veel chrome op en aan de zijkant heb je kranen in alle mogelijke kleuren.

 

De brandweerman springt ook meteen uit zijn truck als er iemand komt kijken. Hij is er echt trots op. Onze collega's zijn ook geweest, onafhankelijk van ons.

 

De wagen kost ook wel 800.000 dollar. Ze hebben er ook een van 1,2 miljoen. Zo zijn de letters langs de zijkant bijvoorbeeld ingelegd met echt goud. Dat kan je toch niet geloven.

Bekijk hier het gesprek met Maarten Vangramberen

WK veldrijden 2022 in Fayetteville (VS)
vrijdag 28 januari mixed team relay Italië
zaterdag 29 januari vrouwen junioren Zoe Bäckstedt (GBr)
  mannen beloften Joran Wyseure
  vrouwen elite Marianne Vos (Ned)
zondag 30 januari mannen junioren Jan Christen (Zwi)
  vrouwen beloften Puck Pieterse (Ned)
  mannen elite Tom Pidcock (GBr)