Het Belgische recept om Pidcock te kloppen? "Vliegende start, killer Iserbyt en stressloos koersen"

Tom Pidcock wordt de grootste tegenstander van de Belgische selectie.

In aanloop naar de WK-veldrit bij de mannen elite bekijken de analisten in Extra Time Cross hoe de kaarten voor de Belgen liggen. Gaat de Belgische ploeg als een blok tegen Pidcock rijden? "Laat hem de koers maken", is Tom Meeusen van oordeel.

"Er zal geen maat staan op Tom Pidcock. Op de helling die er ligt, rijdt hij weg van de rest", is de stelling die Ruben Van Gucht opwerpt aan tafel.

 

Daar is Paul Herygers het niet helemaal mee eens: "Als het de Pidcock is van vorige week, is hij te kloppen. Dan krijgen de Belgen hem wel klein. Maar de vrees bestaat dat hij 2% beter is en dan is het een ander verhaal."

 

Hoe ziet het tactische plaatje er dan uit voor de Belgen? "Laat hem mee de koers maken", oordeelt Tom Meeusen. "Als de Belgen het tempo heel hoog leggen en hij springt erover, zien we Pidcock niet meer terug."

 

"We hebben wel vliegmachines", pikt Herygers in. "Toon Aerts doet niet liever dan keihard openen. Als het lukt, vind ik dat ze achter hem de deur moeten dicht doen."

Eli Iserbyt: de killer die het afmaakt?

Wat als? 

 

Wat als de Belgen de kans niet krijgen om Pidcock als team te bekampen? "Dan is er nog altijd "de nieuwe Eli" die een echte killer is geworden", haalt Erwin Vervecken aan.

 

De Jaarmarktcross in Niel is daar het grote voorbeeld van. "In Niel kwam hij op achterstand door een lekke band in de laatste ronde. Toch keerde hij terug, ging hij voorbij Aerts en zette hij de finale volledig naar zijn hand."

Mochten 4 à 5 renners samen de laatste ronde ingaan, is Iserbyt de grote favoriet.

Erwin Vervecken

"De Eli die we dit jaar zien, is toch een hele andere renner dan 2 jaar geleden", gaat de drievoudige wereldkampioen verder.

 

"Hij kan als geen ander een finale rijden. Mochten 4 à 5 renners samen de laatste ronde ingaan, is hij de grote favoriet."

Geen Wout en Mathieu, stress bij de rest?

Een "once in a lifetime opportunity". 

 

Zonder Mathieu van der Poel en Wout van Aert verhogen niet alleen de kansen van de andere renners, maar ook de stressniveaus. "Wie gaat daaraan ten onder?", vraagt Ruben Van Gucht zich af.

 

"Ik denk dat stress niet zal meespelen", reageert Herygers verrassend. "Iedereen zal opgewekt zijn dat ze ervoor kunnen strijden."

 

Ook Vervecken heeft een nuchtere kijk: "In principe is het een wedstrijd zoals ze er heel veel hebben gereden dit seizoen."

 

"Ik ben het niet eens met Paul", biedt Meeusen weerwerk. "Presteren op een WK onder die druk is toch iets anders dan een gewone cross. Die mannen zullen wel extra stress voelen omdat ze kunnen winnen."