Extra Time Cross over WK bij de vrouwen: "Brand zal Vos moeten versmachten"

Lucinda Brand en Marianne Vos zijn vanavond de uitgesproken favorieten op het WK veldrijden bij de vrouwen. "Brand zal de versnelling van Vos moeilijk kunnen volgen."

Dat het WK veldrijden bij de vrouwen een Nederlands feestje wordt, dat staat bijna op voorhand vast, of de Hongaarse Kata Blanka Vas zou verrassend uit de hoek moeten komen. De tafel van Extra Time Cross ziet vooral rensters die ook op de weg goed uit de voeten kunnen op dit parcours boven water komen.

 

"Lucinda Brand en Marianne Vos zijn zoals Van der Poel en Van Aert", merkt Ruben Van Gucht op. Ook zij torenen - zeker op een omloop zoals in Fayetteville - boven de concurrentie uit dankzij hun wegcapaciteiten. "Dat is zeker iets wat je hardop mag zeggen", beaamt Paul Herygers.

 

Hoe moeten we Vos en Brand dan tegenover elkaar vergelijken? "Als je met Vos naar de slotronde gaat, dan heb je het zitten", zegt Herygers. "Zelfs Brand raakt er dan niet meer vanaf. Vos kan zo snel optrekken na een bocht. Op dat moment komen haar mannenbenen naar boven."

 

"Brand zal Vos moeten versmachten", zegt Tom Meeusen. "De versnelling van Vos zal ze moeilijk kunnen volgen."

Het parcours is niet in het voordeel van Sanne Cant.

Paul Herygers

"Dit was een parcours geweest voor Kopecky"

Met Sanne Cant en Ceylin Alvarado staan nog twee ex-wereldkampioenen aan de start bij de vrouwen. "Normaal zou je zeggen dat Cant geen kans heeft op een medaille", zegt Roland Liboton. "Maar als ze een goeie dag heeft, weet je het nooit."

 

"Het parcours is niet in haar voordeel", weet Herygers. "Ik had haar liever op een technisch parcours gezien. Daar kan ze het verschil maken."

 

"Eigenlijk was dit een parcours voor Lotte Kopecky geweest", merkt Erwin Vervecken op. "Misschien niet om te winnen, maar dit zou haar moeten liggen." Herygers: "100 keer beter dan het BK-parcours in Lombardsijde."

 

Alvarado werd in 2020 wereldkampioene op haar 21e, maar 2 jaar later is ze weggezakt. "Dat zie je vaker bij de vrouwen", stelt Vervecken vast. "Ook Vos was een aantal jaar wat minder door kwaaltjes en mentale problemen."

 

"De vrouwen rijden elke week hetzelfde parcours als de mannen. Misschien ligt overdaad aan de basis?", vraagt Herygers zich voorzichtig af. "Er wordt veel van hen verwacht. Het is een zware winter voor hen."

Extra Time Cross blikt vooruit op het WK bij de vrouwen