Dimitri Van den Bergh begint op Masters aan dartsseizoen: "Wil weer major winnen"

De ontgoocheling van het WK - uitschakeling in zijn 1e duel - is doorgespoeld.

De nieuwe jaargang in het darts trekt zich vanavond op gang met de Masters in Milton Keynes. Ook Dimitri Van den Bergh neemt de pijlen weer op na een bewogen einde van 2021 met de geboorte van zijn dochter, maar ook een stevige desillusie op het WK. "Maar ik heb het ondertussen een plaats kunnen geven", klinkt het.

"Heb me geërgerd tijdens het WK darts"

2021 was een jaar van ups en downs voor Van den Bergh, de nummer 9 van de wereld. Onze landgenoot bevestigde met twee majorfinales zijn status van wereldtopper, maar ging er op de belangrijkste afspraak van het jaar - het WK - roemloos uit in zijn eerste duel tegen de toenmalige nummer 87 van de wereld, Florian Hempel.


"Het was een grote teleurstelling, omdat ik verloor maar wel goed speelde", blikt Van den Bergh terug. "Maar de tegenstander gaf me geen kans om in de wedstrijd te komen met zijn klinische dubbels, dat is zijn verdienste."


"Desondanks ben ik het WK wel blijven volgen. Ik heb me wel geërgerd, toen ik zag dat andere spelers wel ver raakten, maar niet in de buurt kwamen van het niveau dat ik haalde. Dat was lastig om te zien, maar ik heb het ondertussen een plaats kunnen geven."

Lees verder onder de link.

"Dit jaar opnieuw stijgen op de wereldranking en een major winnen"

Ondertussen staat het nieuwe seizoen al voor de deur, te beginnen met de Masters, het toernooi waar de 24 beste spelers van de wereld aan deelnemen. "Ik ben nieuwsgierig", zegt Van den Bergh, die rond 22 u. vanavond opent tegen de Engelsman Ian White (PDC-24).

"Vorig jaar mocht ik debuteren op de Masters, maar toen ging ik er meteen uit in ronde één. Maar ik koester nooit revanchegevoelens. Ik heb zin om eraan te beginnen en hopelijk is dat meteen met een goede prestatie."


"Ik hoop dit jaar opnieuw veel bij te leren. Als vader sta ik nu ook anders in het leven. Het besef dat ik door mijn job ook een deel van de opvoeding van mijn kind zal moeten missen... Dat wordt wennen."

Welke ambities koestert Van den Bergh voor 2022? "Ik hoop dat ik opnieuw een stap kan zetten op de wereldranking. Ik sta nu negende, als ik op het einde van het jaar achtste sta, ben ik tevreden. Natuurlijk wil ik ook opnieuw een major winnen, dan kan ik bewijzen dat mijn zege op de World Matchplay in 2020 geen toevalstreffer was."

Van den Bergh schitterde vorig jaar in de Premier League, onder andere hier tegen Van Gerwen.

Over Premier League-deelname: "Een minieme kans"

Een van de hoogtepunten voor Van den Bergh in 2021 was zijn debuut in de prestigieuze Premier League, de belangrijkste dartscompetitie ter wereld. Van den Bergh streed lang mee voor de play-offs met de top vier, maar viel uiteindelijk net naast de boot.


Dit jaar pakt de Premier League, een invitatietoernooi waar de top 4 van de wereld automatisch voor geplaatst is, uit met een vernieuwd format en zullen er maar acht spelers in plaats van tien meedoen. Voor Van den Bergh wordt een nieuwe deelname een dubbeltje op zijn kant.


“Ik denk dat er 7 spelers zeker zijn van een ticket en dat ik in de balans lig voor het laatste ticket", vertelt Van den Bergh. "Wellicht wordt het Gary Anderson of ik. Ik wil er graag opnieuw bij zijn en bewijzen dat ik er mijn plaats heb, maar als ik eerlijk ben schat ik mijn kansen miniem in.”


De 8 namen worden zondag na de finale van de Masters bekendgemaakt door de PDC. “Als ik op de Masters ver kan raken, dan worden mijn kansen misschien wat groter. Het wordt spannend toeleven naar de bekendmaking zondagavond.”

Ik denk dat er 7 spelers zeker zijn van een ticket voor de Premier League en dat ik in de balans lig voor het laatste ticket. Wellicht wordt het Gary Anderson of ik.

Dimitri Van den Bergh

"Nieuw teken aan de wand dat België groeit als dartsland"

Eerder deze maand wisten er opnieuw twee Belgen, Brian Raman en Mario Vandenbogaerde, zich te verzekeren van een Tourkaart in de PDC. Het kransje Belgen op het hoogste niveau in de dartssport is zo aangedikt tot 6 spelers. Een nieuwe stap voorwaarts in de ontwikkeling van de sport in België?


"Ik had ergens wel verwacht dat Raman en Vandenbogaerde hun Tourkaart zouden halen, ze waren er in het verleden al dichtbij en hebben het potentieel om het WK te halen. Laten we hopen dat dit opnieuw een teken aan de wand is dat België groeit als dartsland", besluit Van den Bergh.