Ga naar de inhoud

Infantino zorgt voor verontwaardiging met uitspraak over Afrikaanse vluchtelingen

Gianni Infantino.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft voor ophef gezorgd met uitspraken over migratie. Hij zei dat een WK om de twee jaar kan helpen om hoop te geven aan Afrikaanse vluchtelingen en zo te voorkomen dat ze de gevaarlijke tocht naar Europa zouden maken over de Middellandse Zee. 

De Wereldvoetbalbond FIFA wil graag het WK in de toekomst om de twee in plaats van om de vier jaar organiseren. Alle argumenten lijken voor voorzitter Gianni Infantino goed om dat plan aan te prijzen.

 

In een ontmoeting bij de Raad van Europa in Straatsburg, waar hij zijn project "Future of Football", kwam bespreken, zei Infantino dat landen buiten Europa er baat bij hebben om meer toegang te krijgen tot topvoetbal.

 

Toen hij er ook de migratiemotieven van Afrikaanse vluchtelingen bij betrok, werden wenkbrauwen gefronst. 

 

"Voetbal gaat over kansen en hoop. We moeten manieren vinden om de hele wereld te betrekken bij topvoetbal en hoop te geven aan Afrika, zodat ze de Middellandse Zee niet moeten oversteken in de hoop op een beter leven, terwijl het meer waarschijnlijk is dat mensen sterven op zee."

Geen enkele vluchteling heeft ooit de timing van het WK aangehaald als reden voor hun daden.

Media Directeur Human Rights Watch

Die laatste uitspraak heeft voor een storm van kritiek gezorgd. Naar schatting 20.000 mensen zouden elk jaar sterven op de Middellandse Zee in een poging in Europa een beter leven te kunnen opbouwen.


Een van de vele verontwaardigde reacties kwam op Twitter van de media directeur van Human Rights Watch. "Mijn collega's hebben zowat elke dag gesprekken met vluchtelingen over de hele wereld. Geen enkele vluchteling heeft ooit de timing van het WK aangehaald als reden voor zijn daden."


Later liet de FIFA weten dat de woorden van zijn voorzitter verkeerd geïnterpreteerd zijn. "Mijn algemene boodschap was dat iedereen die in een positie is om beslissingen te nemen, de verantwoordelijkheid heeft om de situatie van mensen over de hele wereld te verbeteren."

Bekijk de uitspraken van Infantino

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.