Ga naar de inhoud

90 minutes lyrisch over Cercle Brugge: "Bij Anderlecht hadden sommigen niet door dat Cercle geen klein broertje meer is"

Een midweekse aflevering van voetbalpodcast 90 minutes - met de gebruikelijke verlengingen - met hierin heel wat aandacht voor de onwaarschijnlijke reeks van Cercle Brugge, maar ook de bedenkelijke (?) padelkwaliteiten van presentator Aster Nzeyimana.

"Het succes van Cercle is geen toeval meer"

Ook Anderlecht kon woensdag een herboren Cercle Brugge niet afstoppen. "Het is duidelijk dat het geen toeval meer is", zegt Filip Joos in 90 minutes over de 24 op 27 van groen-zwart.

 

"Ik had het gevoel dat sommige spelers van Anderlecht niet doorhadden dat Cercle geen klein broertje meer is."

 

"Afgelopen weekend zag ik Zulte Waregem lange ballen gebruiken om van achteruit te voetballen; dat vond ik slim gezien. Want tegen Cercle kun je niet zomaar rustig uitvoetballen, want die steken zoveel energie in hun wedstrijd."

 

"Bij Anderlecht hadden ze dat scenario toch minstens in hun achterhoofd moeten houden. "Wat als we de match niet onder controle krijgen?" Want qua druk zetten was Cercle veel beter dan Anderlecht."

Het geheime wapen: de assistent

De heropleving van Cercle lijkt het grote gelijk te bewijzen van de technische directeur, die Yves Vanderhaeghe opzij zette voor de hier onbekende Dominik Thalhammer.

 

"Maar naar het schijnt is vooral die hulptrainer (Miron Muslic, red) fenomenaal. Thalhammer gebruikt die op een heel goede manier."

 

"Tegen Genk mocht die ook al coachen omdat Vanderhaeghe toen corona had en toen zag je dat dat iemand met présence is. Cercle speelde toen zelfs nog beter dan nu op Anderlecht. Eigenlijk had het daar altijd moeten winnen."

"Zet Matondo bij Anderlecht en dat kan iets worden"

Wie het succes van Cercle wil verklaren, komt ook snel uit bij spits Rabbi Matondo, de Welshman die gehuurd wordt van Schalke 04. "Dat is een fenomeen", zegt Joos.

 

"Hotic is ook goed, maar niet zo goed dat je zou zeggen: Anderlecht moet die pakken. Maar zet Matondo bij Anderlecht en dat kan echt iets worden. Die snelheid!"

 

Ook Senna Miangue krijgt een bloemetje toegeworpen. "Een geweldige atleet, maar soms kun je je daar ook dood aan ergeren. Alleen doet die dat nu niet meer. Hij wint heel veel duels en kan ook voetballen. Dat is toch een teken dat daar goed gewerkt wordt."

 

Cercle rukte inmiddels op naar de 7e plaats. Waar zal dat eindigen? "Je denkt toch dat het niet kan blijven duren. Op een gegeven moment gaan ploegen hen toch anders bekampen. Je zal een remedie moeten vinden om tegen Cercle te spelen."

 

"Het kan niet dat ze nog Play-off I halen", is Steven Defour stellig. "Die reeks gaat ooit gestopt worden en ze komen ook gewoon van veel te ver."

Je zal als ploeg een remedie moeten vinden om tegen Cercle te spelen.

Filip Joos

"Ik blijf met grote ogen kijken naar Magallan"

Het succes van Cercle ging gisteren ook samen met een nieuwe tegenslag voor Anderlecht, waar vooral defensief weer wat maskers afvielen. "Matondo dook voortdurend in de Straat van Magallan", vat Filip Joos het met een woordspeling samen.

 

"Ik blijf toch met grote ogen kijken naar die Magallan. Hoe kan een topverdediger als Kompany voor zo'n speler gaan? Een centraal duo samen met Hoedt, dat werkt nooit, zeker niet zodra er snelheid aan te pas komt."

 

"Hoedt moeten we nu ineens top vinden, maar het is niet omdat je 5 goeie matchen hebt gespeeld dat je aan een goed seizoen bezig bent. Harwood-Bellis (die werd teruggestuurd naar Engeland) is in mijn ogen beter dan die twee. Als centraal duo is dat niet goed genoeg."

Verder krijg je in deze 90 Minutes antwoord op deze vragen

  • Waarom Aster de recensent van De Standaard "ertussen wil leggen" op het padelveld
 
  • Waarom het Bondsparket zichzelf heeft opgeheven
 
  • Of Standard nu goeie transfers heeft gedaan of niet
 
  • Of Aster een van de robots is in The Masked Singer
 
  • Waarom het panel een smurfentaart moest kopen voor de dochter van Steven
 
  • Of Dusan Vlahovic een Haaland is of toch eerder een Batistuta
 
  • Of Teemu Pukki alles kapot zou spelen in de Jupiler Pro League
 
  • Waarom Steven en Sam een afbeelding van een hond kopen en geen echte hond

Beluister 90 minutes ook op

Ook in de Sporza App kunt u de podcast beluisteren, klik daarvoor bovenaan op de tab "Luister".

90 minutes is een coproductie tussen Sporza en Friends of Sports. Je kunt de video ook bekijken op het YouTube-kanaal van Friends of Sports of op VRT Nu.