Straffer dan David tegen Goliath: de extreme contrasten tussen Union en Club Brugge

  Club Brugge-Union, dé clash vanavond in het Jan Breydelstadion.

  Moet er nog eens onderstreept worden hoe straf de leidersplaats van Union is? De promovendus begint aan de rechtstreekse clash tegen landskampioen Club Brugge met een voorsprong van negen punten. Een verhaal straffer dan David en Goliath voor wie de slagkracht van beide clubs kent.  Op vier vlakken zijn de contrasten extreem.

  Sportief: miljoenenteam versus koopjesploeg

  Succes hoeft niet altijd veel te kosten.

  Voor amper één miljoen euro kocht Union de basiself bij elkaar die afgelopen weekend Genk klopte. Sterkhouders als Casper Nielsen en Dante Vanzeir kwamen voor een peulenschil, topschutter Deniz Undav zelfs gratis. Het resultaat van een uitstekende scouting en gewiekste koopmanskunsten.

  Daartegenover staat het fikse prijskaartje van de elf die Club Brugge opstelde tegen Standard: 35,75 miljoen euro. Met doelman Simon Mignolet als recordtransfer van 7 miljoen.

  Club Brugge Union SG
  Simon Mignolet
  7 miljoen
  Anthony Moris
  0 euro
  Brandon Mechele
  0 euro
  Siebe Van Der Heyden
  +- 100.000 euro
  Jack Hendry
  4,5 miljoen
  Christian Burgess
  0 euro
  Stanley Nsoki
  6,5 miljoen
  Ismaël Kandouss
  +- 100.000 euro
  Clinton Mata
  1,5 miljoen
  Lazare Amani
  0 euro
  Mats Rits
  1,5 miljoen
  Teddy Teuma
  +- 200.000 euro
  Hans Vanaken
  4,25 miljoen
  Bart Nieuwkoop
  0 euro
  Ruud Vormer
  0,5 miljoen
  Loïc Lapoussin
  0 euro
  Noa Lang
  6 miljoen
  Casper Nielsen
  +- 300.000 euro
  Bas Dost
  4 miljoen
  Deniz Undav
  0 euro
  Charles De Ketelaere
  0 euro
  Dante Vanzeir
  +- 300.000 euro
  35,75 miljoen euro 1 miljoen euro

  Nog een cijfer dat het enorme contrast in slagkracht aantoont, is het verschil in transferuitgaven dit seizoen.

   

  Met torenhoge Europese ambities in gedachten trok Club Brugge de portefeuille gulziger open dan ooit. Onder meer de recordtransfer van Kamel Sowah voor 9 miljoen euro maakt dat blauw-zwart in totaal 46,8 miljoen euro spendeerde.

   

  Union trok vooral de kaart van huurlingen en transfervrije spelers. Alleen voor winteraanwinst Cameron Puertes telde de traditieclub een noemenswaardige som van 1,2 miljoen euro neer.

  Club Brugge Union SG
  46,8 miljoen euro 1,2 miljoen euro

  Nog een subjectief maar wel veelzeggend contrast: de grote kloof in marktwaarde volgens de gespecialiseerde website Transfermarkt.

   

  Die schat dat de volledige kern van Club Brugge 158 miljoen euro waard is, met goudhaantjes Charles De Ketelaere (27 miljoen) en Noa Lang (25 miljoen) als grote uitschieters.

   

  De waarde van Union wordt op ongeveer 43 miljoen euro geraamd. Vooral Brighton-huurling Kacper Kozlowski (10 miljoen) steekt ver boven zijn collega's uit.

  Club Brugge Union SG
  158 miljoen euro 43,28 miljoen euro

  Financieel: stevig bedrijf versus KMO

  Vraag aan een boekhouder om de twee clubs te vergelijken en hij zou denken dat het om compleet verschillende reeksen gaat.

  Club Brugge draaide in het meest recente boekjaar een omzet van 68,5 miljoen euro. Vergelijkbaar met een stevig bedrijf dat goed boert. De afzet bij "KMO'tje" Union is daar slechts een fractie van: 882.268 euro. 

  Club Brugge Union SG
  68,5 miljoen euro 882.268 euro

  Ook in de winstcijfers is er een groot verschil. Bij Club Brugge kleuren die groen (1,8 miljoen euro), ondanks een stevige daling van ruim 20 miljoen euro door gedaalde stadion- en transferinkomsten.

   

  Union kende financieel een minder goed boekjaar met een verlies van 8,9 miljoen euro. De hoge loonlasten van 9,5 miljoen liggen aan de basis.

   

  Het betekent niet dat de fans van de promovendus ongerust wakker moeten liggen. Eigenaar en beroepsgokker Tony Bloom heeft naar verluidt een kapitaal van ongeveer 1,4 miljard euro. Een pak meer dan Bart Verhaeghe. De sterke man van de kampioen zou een vermogen van 416 miljoen euro hebben.

  Club Brugge Union SG
  + 1,8 miljoen euro -8,9 miljoen euro

  Union-eigenaar Tony Bloom is een pak kapitaalskrachtiger dan zijn collega bij Club Brugge.

  Nog een laatste opvallend feit dat we vaststellen in de jaarrekening is het aantal werknemers. Club Brugge heeft 137 voltijdse medewerkers in dienst, terwijl dat er bij Union maar 45 zijn.

   

  Aangezien ook spelers en trainers daarin meegerekend zijn, wordt de dagelijkse werking van de Brusselse club dus door een zeer beperkt aantal mensen gerund.

  Club Brugge Union SG
  137 VTE 45 VTE

  Infrastructuur: viplounges versus charme

  Wie beide clubs al een bezoekje heeft gebracht, merkt ook een duidelijk verschil in infrastructuur.

   

  Het Jan Breydelstadion (29.042 plaatsen) mag dan al flink afgeleefd zijn, maar is toch in niks te vergelijken met het Joseph Marienstadion (9.400 plaatsen) van Union.

  In het laatste is geen sprake van viplounges, businessseats of fanshops. Voor de pers is het zelfs vechten om een werkplekje in de piepkleine perszaal. Toegegeven: charmant is het allemaal wel.

   

  Daarnaast bouwde blauw-zwart in 2019 een splinternieuw trainingscomplex van 13 miljoen euro. De A-kern van Union stoomt zich vreemd genoeg klaar op gehuurde oefenterreinen in Lier.

  Club Brugge Union SG
  29.042 plaatsen 9.400 plaatsen

  Het Joseph Marienstadion van Union is pure voetbalromantiek.

  Beide clubs hebben wel plannen om hun stadioninfrastructuur flink te verbeteren.

   

  Bij Club zijn die plannen al concreet: het wil zo snel mogelijk een nieuwe arena met 40.000 zitjes bouwen op de huidige locatie in Sint-Andries. Kostprijs: 100 miljoen euro.

   

  Ook Union droomt van een nieuw complex. Volgens La Dernière Heure ligt de voorkeur bij een site aan het Bemptpark, met plaats voor 21.000 supporters en een kostenraming van 70 miljoen euro.

  Club Brugge Union SG
  40.000 plaatsen
  (100 miljoen kostprijs)
  21.000 plaatsen
  (70 miljoen kostprijs)

  Een animatie van het nieuwe stadion van Club Brugge.

  Aanhang: fans over hele land versus lokale aanhang

  Van Aartselaar tot Zwevegem: de kans is groot dat er in elke Belgische gemeente wel een supporter van Club Brugge rondloopt. De topclub heeft een achterban die uit alle hoeken van het land komt.

   

  Naast 24.000 abonnees telt de landskampioen ook 64 supportersclubs over gans België. Bij Union, dat vooral trouwe fans in en rond Brussel heeft, zijn dat respectievelijk 5.684 abonnees en 12 supportersclubs.

  Club Brugge Union SG
  24.000 abonnees 5.684 abonnees
  64 supportersclubs 12 supportersclubs

  Ook op sociale media is de voetafdruk van Club Brugge veel groter. Alle platformen samengeteld heeft het stamnummer 3 meer dan één miljoen volgers. Union telt een digitale fanbasis van 120.000 stuks. Hoeveel zouden dat er na afloop van het seizoen zijn?

  Club Brugge Union SG
  399.000
  (Facebook)
  63.000
  (Facebook)
  200.000
  (Twitter)
  27.000
  (Twitter)
  237.000
  (Instagram)
  30.000
  (Instagram)
  565.000
  (TikTok)
  0
  (TikTok)
  1,44 miljoen 120.000

  Maar ach, ondanks alle bovenstaande cijfers is er vanavond maar eentje van belang: de drie punten.

   

  Blijkt het later een genadeslag in het gevecht tussen David en Goliath?

  Lees ook: