Ga naar de inhoud

Mo Salah trapt beslissende penalty tegen Ivoorkust binnen, Egypte naar kwartfinales

Salah redde Egypte vanop elf meter.

Egypte heeft zich bij de laatste acht geschaard op de Afrika Cup. Tegen Ivoorkust was er na 120 spannende minuten nog niet gescoord. In de strafschoppenreeks was het uitgerekend sterspeler Mo Salah die de beslissende elfmeter binnenschoot. De Egyptenaren treffen nu Marokko.

Met Egypte en Ivoorkust stonden twee toernooifavorieten al tegenover elkaar in achtste finales. Beide teams begonnen met veel strijd aan hun wedstrijd en konden ook gevaarlijk zijn. PSV-middenvelder Sangaré had een droomdoelpunt in gedachte, maar Egypte-doelman El Shenawy weerde de omhaal van de Ivoriaan.

 

Ivoorkust kon ook via Ajax-aanvaller Haller nog dreigen, maar het was Egypte dat nog het dichtst bij een voorsprong kwam. Marmoush ranselde de bal van ver op de dwarsligger, de 0-0 bleef bij de rust op het bord.

 

Ook na de rust gingen beide teams op zoek naar de bevrijdende treffer. Haller knikte goed op een hoekschop, maar El Shenawy stond opnieuw in de weg. Egypte kon via de ingevallen Trezeguet (ex-Anderlecht) nog gevaarlijk zijn, maar verlengingen konden niet meer vermeden worden.

 

In die verlengingen gebeurde er niet veel, waardoor penalty's voor de beslissing moesten zorgen. Beide teams bleven foutloos, tot Manchester United-verdediger Eric Bailly laconiek miste. Mo Salah greep de gouden kans met beide handen aan en trapte de beslissende elfmeter in doel.

 

Egypte overleeft zo een thriller en schaart zich bij de laatste acht op de Afrika Cup. In hun kwartfinale treffen Salah en co nu opnieuw een titelpretendent, Marokko. De wedstrijd wordt zondag afgewerkt.

Afrika Cup 2021: eindfase
finale
Senegal Egypte 0-0 (5-3 n.p.)
kleine finale
Burkina Faso Kameroen 3-3 (3-5 n.p.)
halve finales
Burkina Faso Senegal 1-3
Kameroen Egypte 0-0 (1-3 n.p.)
kwartfinales
Gambia Kameroen 0-2
Burkina Faso Tunesië 1-0
Egypte Marokko 2-1

Senegal

 

Equatoriaal-Guinea 3-1
1/8e finales
Burkina Faso Gabon 1-1 (7-6 n.p.)
Nigeria Tunesië 0-1
Guinee Gambia 0-1
Kameroen Comoren 2-1
Senegal Kaapverdië 2-0
Marokko Malawi 2-1
Ivoorkust Egypte 0-0 (4-5 n.p.)
Mali Equatoriaal-Guinea 0-0 (5-6 n.p.)