Het WK-dagboek van Maarten Vangramberen: "De reis was slopend, ik snap dat Wout van Aert hiervoor paste"

Maarten Vangramberen houdt voor ons tijdens het WK veldrijden een dagboek bij.

De hoogmis van het veldrijden, het WK, wordt dit jaar in Fayetteville georganiseerd. Een week lang wordt in dit stadje in Amerika dus opvallend veel Nederlands gesproken. Maarten Vangramberen geeft ons elke dag zijn indrukken vanop het WK veldrijden.

7 uur wachten in Chicago en kapotte veiligheidsriem

Ik ben om 5 uur vertrokken thuis dus het is een reis van zo'n 26 uur geweest. Hier is het nu iets over middernacht, maar in België is het al 7 uur 's ochtends. En dat wil dus vooral zeggen dat ze het hier in een onooglijke plek hebben georganiseerd.

 

De reis is op zich vlot verlopen, maar in Chicago moesten we wel 7 uur wachten. En dat is lang. We hebben er iets op gevonden en zijn 5 kilometer gaan wandelen door de gangen van de luchthaven. Voor de stappenteller.

 

De tweede vlucht van Chicago naar Fayetteville liep wel wat vertraging op. Eerst was er iets mis met de motor van het vliegtuig en daarna was het de veiligheidsriem van de piloot. Die moest eerst nog vervangen worden.

 

(lees voort onder de foto)

Renners op de vlucht, maar uiteraard geen Van Aert

Er zaten ook renners op dezelfde vlucht van de ploeg Tormans. En er was ook wel wat nieuws te rapen want we hebben Bart Wellens gezien en die was heel bedrijvig. Hij wilde nog proberen om Quinten Hermans, die niet afgereisd was door een positieve coronatest, nog in de VS te krijgen.

 

Vanochtend in Brussel was hij heel ambitieus, maar ik denk dat de hoop intussen wat vervlogen is. De plannen mogen de vuilnisbak in.

 

Wat ik onderweg ook beseft heb: het was de juiste keuze voor Van Aert om dit niet te doen. De renners die gisteren zijn afgereisd hebben dezelfde route gevolgd als wij vandaag. Ook een reis van 26 uur. Dat kruipt in je kleren. Je verliest veel vocht, je voelt die jetlag. Dit heeft een enorme impact op je lichaam.

 

Een enkele vlucht van 9 uur, dat zou nog anders zijn, maar dit is echt een heel verre en slopende reis.

 

(lees voort onder de foto)

"Cyclocross?!", van veldritsfeer nog maar weinig gezien

Bij aankomst was het al erg laat, dus sfeer heb ik nog niet gezien. Ik denk dat we die ook nauwelijks zullen zien behalve op het parcours.

 

Op de luchthaven stond wel een vrouw achter een kleine desk en daarop stond "the world is coming to Fayetteville". En er speelde ook een filmpje van de Wereldbekerwedstrijd die hier gehouden is. En daar stopte het.

 

In Chicago vroegen ze bij de grenscontrole ook wat we kwamen doen. "Cyclocross, what is that?", vroegen ze. Ik heb dan een foto laten zien en hun conclusie was dat het zoals motorcross was op een fiets.

"Cyclocross, what is that?", vroegen ze bij de grenscontrole. 

Maarten Vangramberen

Bekijk hier het gesprek met Maarten Vangramberen

WK veldrijden 2022 in Fayetteville (VS)
vrijdag 28 januari mixed team relay Italië
zaterdag 29 januari vrouwen junioren Zoe Bäckstedt (GBr)
  mannen beloften Joran Wyseure
  vrouwen elite Marianne Vos (Ned)
zondag 30 januari mannen junioren Jan Christen (Zwi)
  vrouwen beloften Puck Pieterse (Ned)
  mannen elite Tom Pidcock (GBr)