Ga naar de inhoud

Heel Europa stopt met voetballen, behalve wij: waarom België als enige geen interlandbreak houdt

 wo 26 januari 2022 17:13
" "
De bal rolt bij ons gewoon door: vorig weekend, deze week en komend weekend.

De kalender van het clubvoetbal oogt opvallend leeg. Door een ongewone interlandperiode in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Azië liggen bijna alle topcompetities in Europa even stil. Behalve België. Hoe komt dat?

De Premier League. De Serie A. De Primera Division. De Ligue 1. De Bundesliga. En zelfs de Eredivisie.

 

In bijna alle grote voetbalcompetities staat het clubvoetbal even noodgedwongen op de rem. De oorzaak? Ongelukkig ingeplande WK-kwalificatiewedstrijden in Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Azië.

 

Het zijn duels die je in de voetbalkalender normaal in maart, september of november verwacht. Maar de coronapandemie schudde het voorbije jaar het speelschema stevig door elkaar. 

 

In maart vorig jaar schrapte de Zuid-Amerikaanse voetbalbond WK-kwalificatiewedstrijden, omdat ploegen hun spelers niet wilden vrijgeven. Wie terugkeerde uit een rode zone moest toen namelijk 10 dagen in quarantaine.

 

Dat zagen de clubs niet zitten. Zo wilde Manchester City jongens als Ederson en Gabriel Jesus niet voor lange tijd missen.

 

Het maakt dat bepaalde landen op 10 maanden van het WK nog altijd 6 duels moeten afwerken in de strijd om een ticket voor Qatar. Een extra interlandperiode eind januari was dus de enige optie.

Gabriel Jesus

Ook Belgische clubs missen spelers

Dat heeft ook flinke gevolgen voor sommige Belgische clubs, die internationals naar hun nationale ploeg zien trekken.

 

Zo mist Racing Genk maar liefst 6 spelers, onder meer de Japanner Junya Ito. En Club Brugge moet winteraanwinst Tajon Buchanan al 4 wedstrijden missen door zijn verplichtingen bij Canada. Bij Anderlecht ontbreekt de Panamees Michael Murillo, ook Beerschot, OHL, STVV, Charleroi en Kortrijk missen allemaal een pion.

Tajon Buchanan

Door een overvolle Belgische voetbalkalender blijft er weinig ruimte over om een mid-season break in te lassen.

Waarom is er dan niet voor gekozen om onze competitie, net als in andere landen, stil te leggen? Buiten Portugal is er geen enkel ander groot land dat verder speelt.

 

"Door een overvolle Belgische voetbalkalender - met een winterstop, play-offs en veel wedstrijden - blijft er weinig ruimte over om een mid-season break in te lassen", duidt kalendermanager Nils Van Brantegem.

 

"Naar aanleiding van het geval Genk is er een algemene vergadering geweest van de Pro League, waarin de clubs gigantisch konden schuiven met de kalender. Daar hebben ze uiteindelijk beslist om dat niet te doen."

 

De affaire was de spreidstand te veel voor Genk-voorzitter Peter Croonen, die zijn job als voorzitter van de Pro League teruggaf. Eind december vond de Pro League wel een compromis over de duels van Genk.

Hun matchen tegen KV Mechelen (speeldag 24) en OHL (speeldag 25) werden op een andere datum ingepland. Maar door een coronaplaag bij Malinwa kon die partij vorige week niet gespeeld worden op het vastgelegde moment.

 

Dat wordt dus weer puzzelen.

Spelers die ontbreken door interlandbreak:

  • Genk (6): Gerardo Arteaga (Mexico), Junya Ito (Japan), Mark McKenzie (VSA), Daniel Muñoz (Colombia), Angelo Preciado (Ecuador) en Iké Ugbo (Canada)
  • OHL (3): Mousa Al-Tamari (Jor), Kaveh Rezaei (Iran) en Rafael Romo (Venezuela)
  • Club Brugge (1): Tajon Buchanan (Canada)
  • Anderlecht (1): Michael Murillo (Panama)
  • Charleroi (1): Ali Gholizadeh (Iran)
  • Kortrijk (1): Trent Sainsbury (Australië)
  • STVV (1): Daniel Schmidt (Japan)
  • Beerschot (1): Ramiro Vaca (Bolivia)
Lees ook: