Burgemeester Brugge: "Met shuttlebus naar nieuw stadion, geen toegang voor laatkomers"

Club Brugge heeft een mobiliteitsplan uitgewerkt voor zijn nieuwe stadion waarmee het tegemoet wil komen aan de verzuchtingen van enkele buurtbewoners. Fans zullen moeten aangeven hoe en wanneer ze naar het stadion komen en wie zich daar niet aan houdt, riskeert zelfs een stadionverbod. "Dit zal een ernstige verbetering zijn", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Een tiental buurtbewoners van Sint-Andries, waar de nieuwe voetbaltempel moet komen naast het bestaande stadion, vreest overlast en verkeersproblemen bij het nieuwe stadion. Club Brugge heeft nu een plan uitgewerkt om aan de verzuchtingen van die mensen tegemoet te komen.

Zo zullen supporters op voorhand moeten aangeven hoe en wanneer ze naar het stadion komen: te voet, per fiets, met de auto of met het openbaar vervoer. Wie zijn tijdslot van aankomst niet respecteert, riskeert zelfs een stadionverbod.

"Dit plan is er gekomen in overleg met de stad en is een essentieel onderdeel van de omgevingsvergunning", zegt burgemeester Dirk De fauw, die zelf in de buurt van het stadion woont. "Dit zal een ernstige verbetering zijn", is hij overtuigd.

"Parkeren op afstand en met shuttlebus naar het stadion"

Met het plan willen Club Brugge en de stad vermijden dat autobestuurders rondjes rijden in de buurt om toch maar zo dicht mogelijk bij het stadion te parkeren.

"Er komt een parkeerverbod in de onmiddellijke omgeving van het stadion", legt Dirk De fauw uit. "Het is de bedoeling dat je op afstand parkeert en dan met een shuttlebus naar het stadion komt. Er zijn al gesprekken geweest met bedrijven uit de buurt die over veel parkeerplaats beschikken en met firma's die voor shuttlebussen zullen zorgen."

"Je zult vooraf online moeten aanduiden waar je gaat parkeren en daar wordt je ticket ook gescand. Zonder die scan kom je het stadion niet binnen. Ook voor abonnementshouders zal er een parking gekoppeld zijn aan hun abonnement."

Je zult vooraf online moeten aanduiden waar je gaat parkeren en daar wordt je ticket ook gescand. Zonder die scan kom je het stadion niet binnen. 

Dirk De fauw

Ook fietsen en vroeger naar het stadion komen, zullen aangemoedigd worden. "Er komt een ruimte waar zo'n 4.000 fietsen op een goede manier gestald kunnen worden", klinkt het.

"Daarnaast willen we ook zorgen voor zoveel mogelijk spreiding bij aankomst. Door bijvoorbeeld een gratis consumptie te voorzien voor mensen die een uur vroeger naar het stadion komen, kun je supporters ook effectief eerder laten komen. Dat moet een attitude worden."

Wel opvallend: wie de mobiliteitsafspraken niet respecteert, riskeert zelfs een stadionverbod. "Dat is een zaak van Club Brugge", zegt de burgemeester. "Wij zullen als stad wel controles doen op het parkeren in de omgeving van het stadion."