Red Wolves staan voor belangrijke maanden: "Het is nu of nooit voor Belgisch handbal"

  Gaan de Red Wolves Oranje achterna?

  De Red Wolves genieten momenteel van een positieve flow. Met twee welverdiende kwalificaties lijkt de nationale handbalploeg opnieuw uit de schaduw van het verleden te treden. Toch is er meer nodig dan enkel sportieve welvaart om dat succes voort te zetten. "De handbalfederatie moet opnieuw een solide structuur opbouwen", meent analist Dirk Gerlo. 

  De Red Wolves hebben een belangrijke en goede maand achter de rug. “Ze hebben de kansen gegrepen die ze gekregen hebben”, weet Gerlo. “Onze nationale handbalploeg heeft enorm veel fysieke en mentale weerbaarheid getoond in deze uitdagende periode.” 

   

  Zo hebben ze de voorbije interlandperiode positief afgesloten met twee kwalificaties: de 2e ronde van het WK en de EK-voorrondes. Deugddoend. Want de voorbije jaren was de Belgische nationale handbalploeg wat van het strijdtoneel verdwenen.

   

  “Er zijn jaren verloren gegaan", legt Gerlo uit. "In 2016-2017 hebben we het momentum niet gegrepen. Toen kon België zich nog meten met Nederland, maar door zowel sportieve als niet-sportieve redenen zijn we vanaf dan wat achterop geraakt.”

  De voorbije anderhalve maand heeft de jongere garde enorm veel ervaring kunnen opdoen

  Dirk Gerlo

  Een geluk bij een ongeluk, zo blijkt. 

   

  “Veel spelers, zoals Tom Robyns, zochten in die mindere periode heil in een buitenlands avontuur. Nu merk je dat die “oudere generatie” opnieuw de bereidheid heeft om de komende twee kwalificatiecampagnes opnieuw alles te geven.“

   

  "Ook voor de ontbolstering van het aanstormende talent is dit een goede zaak. De voorbije anderhalve maand heeft de jongere garde - onder de ervaren vleugels van de nationale selectie - enorm veel ervaring kunnen opdoen.”

  "Nu of nooit"

  Toch is er voor een totale renaissance van het Belgische handbal meer nodig dan enkel sportief welvaren.

   

  “Handbal is zijn topsportstatuut kwijt”, legt Gerlo uit. “En dat brengt heel wat financiële kopzorgen met zich mee. Alleen al deze maand - met de vele reizen en kwalificatiewedstrijden - bouwde de nationale handbalploeg een verlies van zo’n 75.000 euro op.”

  Er moet opnieuw een solide structuur op poten gezet worden.

  Dirk Gerlo

  Er ligt momenteel dus een moeilijke puzzel op tafel bij de handbalfederatie. “Ze moeten het handbal weer op de kaart zetten, actief sponsors zoeken én vooral in overleg treden met mogelijke partners zoals Sport Vlaanderen, ADEPS en het BOIC. Er moet opnieuw een solide structuur op poten gezet worden."

   

  “Dit is belangrijk, want in de periode die nu voor de deur staat is het “nu of nooit”. Als de oudere spelers gaan voelen dat er structureel niets aan het veranderen is, gaan ze hun prioriteiten verleggen. Als we die ervaring zouden verliezen, ziet de toekomst van de Red Wolves er niet rooskleurig uit.”

  Kunnen de Red Wolves weer klauwen?

  Nederland als voorbeeld

  Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat het Belgische handbal deze keer wel profiteert van het momentum? “Om ons handbal weer op de kaart te zetten kunnen we spieken bij onze noorderburen. Nederland heeft in 2016-2017 wél een goede structuur neergepoot.”

   

  “Ze hebben met de IJslander Erlingur Richardsson bijvoorbeeld een heel goede coach aangetrokken. In samenwerking met zijn Nederlandse collega Edwin Kippers slagen ze erin om de juiste spelers uit alle internationale competities te filteren voor de nationale ploeg." 

   

  "Daarenboven plukken ze nu ook de vruchten van de Nederlandse handbalacademie in Papendal. Daar worden de jonge talenten opgeleid en wordt er nauwlettend toegezien op een accurate doorstroming voor de Nederlandse jeugd.”

  De nationale ploeg moet opnieuw dé aantrekkingspool van België worden

  Dirk Gerlo

  “Zo hebben onze noorderburen momenteel twee evenwaardige spelers op elke positie, een luxe waarover de Red Wolves niet beschikken.”

   

  “Nederland heeft dus duidelijk een langetermijnplan dat werkt. Dat is iets waar ons land nu ook moet op inzetten. De nationale ploeg moet opnieuw dé aantrekkingspool van België worden. Later zullen de clubs mee kunnen profiteren van die invloed."